Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalrådet efter Ljusnedådet: "Alla måste ta sitt ansvar"

/

Efter händelsen i Ljusne gjorde statsministern ett uttalande om att säkerheten kan komma att stärkas upp. Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S) efterlyser i stället mer delaktighet i mottagandet av asylsökande.

Annons

Tidslinje: Händelserna i Ljusne

När statsminister Stefan Löfven under söndagen kommenterade händelserna i Ljusne nämnde han säkerhetsfrågan och problem med sysslolöshet och trångboddhet. Han sa också att det kan bli aktuellt med att stärka upp säkerheten på en del boenden. I det här fallet var det inte ett asylboende det rörde sig om, utan lägenheter som hyrs av Migrationsverket.

Sven-Erik Lindestam (S), kommunalråd, berättar att han blev chockad när han hörde om det misstänkta mordet.

– Först och främst så är det som har hänt otroligt tragiskt. Det är fruktansvärt för de drabbade, för hela kommunen, säger han.

Han håller till stora delar med om statsministerns uttalande, men vill vidga perspektivet ytterligare.

– Alla måste ta sitt ansvar. När vi som kommun inte får vara med och planera kring asylsökande eller HVB-hem och när vi riggar en kommunal organisation och det ändå kommer personer som vi inte känner till så är det inte bra. Vi vet inte alltid vart det finns boenden eller hur många som bor där.

Läs även: Statsministern efter dådet i Ljusne: Säkerheten måste stärkas

Sven-Erik Lindestam vill också vara tydlig med att säkerhetsfrågan i det här fallet ligger på Migrationsverket.

– När det handlar om boenden som inte är kommunala så är det Migrationsverkets sak. Och den här händelsen är nu polisens sak. Men jag skulle ändå önska att vi fick vara med mer när det handlar om mottagandet.

Men något som politikerna kan verka för är medborgarnas trygghet. Där pågår det just nu ett arbete mellan kommunen och polisen, som kallas Medborgarlöftet, där man jobbar med synligheten i centrum. Man har också en centrumvärd, och sedan förra sommaren finns också två centrumvakter.

– Tryggheten är viktig för oss att hantera och det är ett pågående arbete. Även om det arbetet främst pågår i centrum så handlar det också om delarna utanför. Men det här har också integrationsaspekter och det är otroligt prioriterat att jobba med den biten också. Den upplevda tryggheten är det som står i fokus nu.

Läs även: Mordmisstänkta har släppts på fri fot – åklagaren berättar varför

Läs allt om dådet i Ljusne här.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons