Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunala jobb i fara med skärpt konkurrenslag

/

Riksdagen väntas i slutet på november skärpa konkurrenslagen så att inte offentliga aktörer ska kunna konkurrera på ett osunt sätt med privata företag. Men vad som är osunt eller inte råder det delade meningar om.

Annons

Är kommunens dagliga verksamhet i Utvik, där man hugger och säljer ved, en konkurrerande verksamhet? Eller ska det ses som en kommunal skyldighet att erbjuda terapiarbetet för de som ingår i verksamheten?

Är Resurscentrum en konkurrent till dem som arbetar med hushållsnära tjänster eller är det en acceptabel arbetsmarknadsåtgärd?

Listan över kommunala verksamheter som kan diskuteras ur konkurrenssynpunkt gentemot det privata näringslivet kan göras lång. Med jämna mellanrum brukar också näringslivets organisationer klaga över att kommunerna bedriver osund affärsverksamhet.

I Söderhamn fick kommunen mycket kritik för det gym man inrättat för sina anställda men som också användes av utomstående.

Torbjörn Strömer, kommunsekreterare och tillika ledamot i Kammarrätten.

– Principen är att kommuner inte ska syssla med näringsverksamhet. Kommunala bolag eller förvaltningar får inte heller gå med vinst.

– Det kan vara svårt att avgöra vilket som ska gälla - kommunallagen eller konkurrenslagen.

– När det gäller den skärpta konkurrenslagstiftningen är det först när den prövats som vi får veta vad som gäller.

 

 

 

Mer läsning

Annons