Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentar: Satsa brett – och glöm inte bort tvivlarna

När frågan var uppe senast kallade jag väderskyddet för den yttersta av kompromisser. Det såg ut att kunna bli en billig hall som kunde göra de flesta nöjda. Ett skydd för vädret, varken mer eller mindre.

Annons

Så blev det alltså inte.

Den största funderingen efter gårdagens beslut är kanske kovändningen från väderskydd till att bygga en ny hall från grunden.

Läs mer: Så röstade politikerna om bandyhallen – se hela listan här

En annan viktig del är intäkterna. De ska öka, och inte så lite heller. Planen är att intäkterna ska gå från 100 000 till 500 000 per säsong. Antalet matcher för Broberg lär vara detsamma. Men kostnaden för lokalhyra och matcher ska öka. Man tänker sig också att hallen kan användas till andra evenemang. Oklart vad än så länge, men antikmässor, kattutställningar och konserter är väl en gissning.

Läs mer: 32 ja till bandyhall i Söderhamn – men återremissen var nära

Ett annat frågetecken som finns kvar att räta ut är förstås prislappen för hallen. Efter gårdagens tilläggsyrkande från Anders Ramstrand (KD) finns i alla fall ett tak på 60 miljoner att förhålla sig till. Vad får man för hall för den summan? Och vad kommer till exempel markberedningen att kosta?

Men, jublet i fullmäktigesalen går förstås inte att bortse från. Beslutet var efterlängtat, och det blev ett ja med rätt stor majoritet. Många har väntat länge på den här dagen, och en återremiss hade bara skjutit upp beslutet ytterligare. Ett ja hade det nog blivit ändå.

För den som välkomnar beslutet betyder det här en varm, vindtät plats där man kan titta på sporten man älskar. Det är värden som kommunen ska värna, även om det alltid är enklare att satsa på något som tilltalar de flesta litegrann, än att satsa på något som tilltalar en mindre grupp väldigt mycket.

Läs mer: Här kan bandyhallen i Söderhamn byggas

Och kanske kan Hällåsen bli ett nav för idrott och besöksnäring i Hälsingland eller rentav Gävleborg om kultur- och fritid spelar sina kort rätt tillsammans med förenings- och näringslivet. Det vore ju fantastiskt, det kan knappast en enda kotte säga nej till. Att intresset för bandy kommer att öka lavinartat är däremot inte troligt. Därför måste etableringen bli bred och hallbygget får inte bara handla om bandy eller Broberg.

Oron för bygget ska inte ignoreras. Alla söderhamnare som är övertygade om att hallen kan påverka välfärden måste få höras, och de måste få raka och tydliga besked. Det gäller även Söderhamns andra föreningar, som också oroar sig över hur deras ekonomiska framtid kommer att se ut.

I denna evighetsfråga har det funnits tre olika läger. Den största gruppen är personerna som inte bryr sig om hallen. Sedan finns det en grupp som bryr sig jättemycket och absolut vill ha en hall, och en grupp som bryr sig jättemycket och absolut inte vill ha en hall.

Frågan är hur det ser ut om ett år, tre år, tio år. Vilket läger kommer att vara störst då?

Läs mer: Här är en repris av vår liverapportering från Söderhamns fullmäktige

Läs mer: Ja till bandyhall – så lät det i måndagens livesändning

Mer läsning

Annons