Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentar: Mindre krångel helt rätt i tiden

Trots att motionen om enklare språk och sociala kriterier inte gick igenom under måndagens kommunfullmäktige i Söderhamn så är frågan om mindre krångel helt rätt i tiden.

Annons

Måndagens sammanträde var som en stilla bris i jämförelse med det som hölls i augusti. Då togs två tunga beslut, både det om fyraårsbudgeten och den om planen för centrumutveckling.

Den här gången var det mest motioner och interpellationer som stod på listan. Men det är inte heller så dumt, för där finns det också mycket nerv. Sådana frågor och förslag är det bästa sättet för oppositionen att påverka. Alltså är det som bäddat för diskussion, debatt och långa utläggningar.

Hetast på måndagskvällen var motionen om att införa sociala kriterier för Inköp Gävleborg. Motionen lämnades in under förra året av Carina Hedblom Eriksson (S) och Yvonne Steen (S). Som exempel på sociala kriterier lyfts bland annat att anställa långtidsarbetslösa och att stödja sociala företag.

På den punkten blev det debatt och många menade att det är svårt att förstå definitionen. Men på den andra punkten, den om att göra upphandlingarna mer lättlästa, rådde stor konsensus.

Även om förslaget gick tillbaka för att utredas ytterligare så är den delen om språket ett förslag som ligger helt rätt i tiden. Varför ska det vara så krångligt jämt? Hur många intresserade företagare har man tappat på grund av den språkliga barriären?

Språk är en fantastisk grej men ibland är det också onödigt, dumt och högtravande. I sämsta fall blir det ett sätt att markera att det finns ett särskilt rum för de invigda och att resten har helt enkelt inget där att göra.

Det är så klart mycket större än bara upphandlingar. Budgeten som regeringen nyss presenterade till exempel. Hur många låter bli att läsa ens delar av den bara för att det är så meckigt skrivet? Jag tog mig igenom sammanfattningen men sen blev jag ärligt talat lite trött. Som tur är så hade sajten KIT gjort en egen sammanställning, där man presenterade budgeten på samma sätt som Lyxfällan gör på en pedagogisk griffeltavla med låtsaspengar.

Även kommunpolitik kan verka svårt att förstå och ta till sig. Man måste förstås inte bry sig om det som händer runt om en eller engagera sig politiskt. Men ofta är det faktiskt spännande, med diskussioner som rör dig, dina barn, grannar eller kollegor.

Prova att titta på ett sammanträde. De brukar vara fyra timmar långa och det kanske är lite mastigt i början men välj ut något som verkar lagom lättsamt. Lägg till en påse chips och gör det till en helkväll. Eller följ sammanträdet i chatten på helahalsingland.se och skriv direkt vad du tycker eller ställ frågor till mig. Vad skulle du vilja veta mer om?

Här kan du läsa en repris av vår liverapportering från kvällens sammanträde!

Mer läsning

Annons