Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentar: Från budget till bandyhall – här är några av årets största beslut i Söderhamn

Så har ännu ett år av fullmäktigesammanträden passerat. Många beslut har klubbats igenom utan större diskussion, men så finns de också en hel del som sticker ut lite extra från mängden.

Annons

Årets mest uppmärksammade beslut är utan tvekan bandyhallen. När det stod klart att kommunfullmäktige säger ja till att sätta igång bygget kom det så många kommentarer till vår chatt att datorn faktiskt hängde sig.

Reaktionerna efteråt lät heller inte vänta på sig, och de fortsätter att komma – om än i en något avtagande takt. Kritiken är sylvass och har levererats i form av både insändare och öppna brev. Det är också en fråga som kommer att följa med under nästa år, där vi förstås kommer att berätta om varje steg i processen.

Läs mer: Vass kritik mot bandyhall: "Det är ett manligt sätt att tänka som präglar det här"

Bandyhallen, som kritiserats för att den präglats av manligt tänkande, har under året fått en slags motvikt i form av Feministpepp. Gruppen diskuterar jämställdhet och bakom står ett gäng unga, kvinnliga fullmäktigeledamöter. Att de är kvinnor borde vara irrelevant, men det är det förstås inte. Även om det inte varit ett ärende under något sammanträde så förtjänar det en plats över det viktigaste som hänt i Söderhamnspolitiken under året. Jämställdhet tjänar alla på, så enkelt är det.

Läs mer: Ledamöter i KF är trötta på att bli förminskade

Beslutet att avskriva ett stort gäng motioner och medborgarförslag blev också uppmärksammat på bred front. 58 sådana hade blivit liggande utan beslut – och beslutet blev att ta bort 32 av dem. Under nästa år hoppas i alla fall jag att de skickas in på nytt och att ingen har tappat sugen att författa nya. Att lämna in ett medborgarförslag är ju faktiskt ett av de enklaste sätten att påverka som söderhamnare, och kreativiteten är ofta imponerande. Ett exempel på det är ett förslag från en studiecirkel i pensionärsföreningen Faxe som vill flytta Jazzparken och placera den i Alirs öga.

En budget för 2016-2019 har vi också fått, som visar hur skattekronorna ska användas under de kommande åren. Fyra förslag ställdes mot varandra. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet hade lämnat en, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna en och Centerpartiet och Sverigedemokraterna hade lämnat varsin.

Läs mer: Fullmäktige i Söderhamn säger nej till 20-timmarsregel och barnombud

Ett ja blev det till majoritetens budget, som utgår från de fyra fokusområdena jämlikhet, infrastruktur, attraktiva boenden och näringsliv. Hur de satsningarna faller ut blir även det en viktig fråga att hålla koll på.

En sak kan man i alla fall räkna med under nästa år, och det är att det blir stora och små frågor i en aldrig sinande ström. Precis som det ska vara i en sal som ska representera alla Söderhamns invånare.

Mer läsning

Annons