Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentar: Det är ju kul när det händer något

Redan i början av 2013 sa kommunstyrelsen ja till att ta fram ett planprogram för utvecklingen av centrum. Efter många turer har församlingen äntligen kunnat enas runt ett samlat förslag som ska genomföras i tre etapper.

Annons

Många har tyckt till om planen. Närmare hundra förslag har kommit in under arbetets gång och totalt ska runt 1 000 söderhamnare ha tyckt till i frågan.

Flera har förstås slagit ner på det som de tyckt varit dåligt med planen, som punkthusen. Att då välja att ta bort dem ur planen är ett kvitto på att det invånarna säger faktiskt spelar roll. När det gäller punkthuset på den södra sidan handlade det ju också om att länsstyrelsen och länsmuseet tyckte att de stod i konflikt med Öster som kulturmiljöområde, men för den sakens skull så ska inte allmänhetens påverkan i frågan förringas.

Centrumplanen är viktig ur många aspekter. Här finns en chans för kommunen att visa att det finns lite jävlar anamma och framtidstro trots alla butiker som stänger. Snacket på stan handlar om centrumdöd och att det snart inte finns annat än fik kvar på gågatan – i bästa fall. Rådhuskonditoriet står fortfarande tomt, JC-lokalen används till någon enstaka utförsäljning och Furangallerian börjar påminna om en spökstad.

Jag har hört fler än en person säga att de tycker att det inte finns något att göra här. Att det inte händer någonting. Jag har hört många säga att de skäms för att berätta att de kommer från Söderhamn, för att det är en håla. Ingen vill ha det så.

Fler gångbroar över ån och att göra Gurkparken till en aktivitetspark låter kanske som struntsaker i ett större sammanhang men någonstans måste man börja. Det här kan vara just den början. Det grundläggande syftet med centrumplanen är ju just att skapa ett levande centrum. I bästa fall kommer också en plan för Blötängarna snart så att arbetet med att knyta ihop hela staden kan börja på riktigt.

Ursäkta det slitna uttrycket, men det är ju kul när det händer något. Så enkelt är det. Söderhamn behöver få lite snurr på centrum för att visa att det går att leva och verka här. Men det lär inte trilla ner i knät på politikerna och tjänstemännen helt osökt.

Därför, precis som med punkthusen, är det så viktigt att tänka högt. Om tjugo år har Söderhamn kanske glömt det här. Då kanske alla i stället pratar om babyboom, nyetableringar och rekordlåg arbetslöshet. Eller så har vi en dammig gågata med några fik och inget mer. Men innan vi kommer dit räcker det inte med att knyta handen i fickan och väsa att ingenting händer.

Mer läsning

Annons