Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kollegorna sköts till döds

/
  • Det är fjärde gången Thomas Hedström deltar i internationella insatser, men första gången i Afghanistan.  - Det är annorlunda och lite farligare, säger han.

Thomas Hedström från Söderhamn tjänstgör i den svenska styrkan i Afghanistan. Han bor på samma camp som de två officerare som sköts till döds i helgen.

Annons

Det var på söndagen som två svenska officerare från den Natoledda Isaf-styrkan sköts till döds och ytterligare en skadades vid ett eldöverfall under en fotpatrull.

Thomas Hedström har varit hemma på sin första av två ledigheter under den sex månader långa missionen. På måndagen påbörjade han resan tillbaka till Afghanistan. Först på onsdag kväll är han på plats igen på camp Northern Light i utkanten av staden Mazar-e-Sharif i norra delen av landet.

- Det är väldigt tungt. Vi träffades ju varje dag. Det är två bäddar som står tomma där nere. Mina tankar går till deras familjer och släkt.

Samtidigt känns det skönt att komma ner igen, även om han räknar med att stämningen på campen kommer att vara tryckt. Han kände sig hjälplös som inte var på plats när det inträffade.

- Det ska bli skönt att få direkt information från dem där nere. När vi kommer tillbaka blir vi inbriefade på vad som hänt och det hålls olika möten. Vi har varit förberedda på att det kan bli dödsoffer, frågan är snarare när och inte om, men det kommer ändå som en chock.

Risken är att debatten svänger och att Sveriges insats i Afghanistan ifrågasätts, känner han. Det påverkar Thomas och alla de andra hundratals svenska soldater som deltar i den internationella insatsen.

Stödet hemifrån är viktigt. De närmaste gör också en mission när de ser en i familjen lämna allt i vardagen för att delta i en konflikt många mil bort, beskriver han.

- Det kan vara ännu svårare för dem än för oss, även om man lever i fred så bär man oron. Att få stödet från sina nära är en förutsättning för att man ska klara det.

Mer läsning

Annons