Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kollar mathygienen på Rockweekend

Under Rockweekend finns drygt 20 matserveringar på plats. För att garantera hygienen kommer kommunens livsmedelsinspektörer att göra kontroller.

Annons

På helgens rockmeny kan den hungrige besökaren hitta det mesta. Hamburgare, langos och pizza hör till det mer traditionella festivalkäket. Men det serveras även vildsvin, wokad älg och våfflor. För att maten som säljs ska hålla god kvalitet gör kommunen inspektioner under festivalen.

- Vi kommer att åka ut dit, säger Lisa Sandström, livsmedelsinspektör vid kommunen.

För att få sälja mat och dryck måste man ha ett registreringsintyg utfärdat från kommunen. Man lämnar då in en anmälan om att man kommer bedriva en tillfällig verksamhet under till exempel en marknad eller en festival. Än så länge har Söderhamns kommun bara fått in en sådan anmälan.

- De andra försäljarna har säkert intyg utfärdade i andra kommuner vilket också går bra, säger Lisa Sandström.

Har man inte ett intyg leder det till en åtalsanmälan eftersom man då har begått ett brott.

- Det händer, men oftast sköter de sig ganska bra, säger Lisa Sandström.

Men vid tillfälliga evenemang som Rockweekend är det svårt att göra några riktigt grundliga kontroller. Inspektörerna nöjer sig med att kolla de mest grundläggande sakerna. Allt för att undvika matsnusk.

- Vi kontrollerar att de har möjlighet att servera säker mat, säger Lisa Sandström.

Vid kontrollerna kollar inspektörerna bland annat temperaturen på maten och att det finns tvål och papper.

- Det är viktigt att de har möjlighet att tvätta händerna när de ska handskas med mat, säger Lisa Sandström.

De aktörer som har registreringsintyg från andra kommuner kommer inte att kontrolleras lika noggrant.

Mer läsning

Annons