Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koll på julen

/
  • Lova Blomberg, Filippa Eklund, Leia Jernberg och Elsa Lundström, kan det mesta om julen.

På Klossdammens förskola går ett gäng smarta ungar som vet vad julen handlar om.

Annons

Lova Blomberg, fyra år, tillsammans med femåriga kompisar Filippa Eklund, Leia Jernberg och Elsa Lundström, visar sig kunna det mesta om julen.

Tomten till exempel. Alla fyra vet att tomten kommer med julklapparna. Men får han själv några julklappar?

– Ja, jag har faktiskt gjort en julklapp till tomten, säger Lova, men är liksom de andra säker på att tomtemor har gjort julklappar till tomtefar i år.

Tjejerna vet säkert att tomten flyger med renarna när han ska ta sig från hus till hus runt om i världen. De är även relativt säkra på att han bor på Nordpolen.

– Fast min mamma säger att han bor i Korvatomtari, säger Filippa.

Att man under året måste vara snäll för att få julklappar vet de fyra tjejerna om, och försäkrar att de naturligtvis varit fromma som lamm under det gångna året. Och önskningarna till tomten är många. Allt från dockor till dansande låtsastomtar. Men även om önskelistan kan vara lång så är många julklappar en förbrukningsvara.

– Julklapparna får man. Man tycker om dem i början, men sen slutar man tycka om dem efter ett tag, säger Filippa.

Julens firas till minne av Jesu födelse. De upplysta fyra som sitter och ritar har bra koll på Jesus, "han som låg i krubban".

Men julen är ju så mycket mer än bara julklappar, tomtar och jesusbarnet. Tjejerna gillar att baka julgodis, speciellt ischoklad och knäck. När det sedan handlar om julbordet så har alla olika favoriter. Elsa gillar prinskorv, medan Lova och Filippa hugger in på skinkan först av allt. Leia kan väl sägas vara ett undantag, då hon inte tycker om julmaten speciellt mycket.

– Jag äter hellre lasagne, säger Leia.

När det äntligen blir julafton, kommer de fyra flickorna sitta och vänta på klapputdelningen vid granen. Elsas familj har förberett länge för att smycka sitt vardagsrum.

– Vi har redan klätt granen med ljus. Förut var den naken.

Mer läsning

Annons