Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köksbordsrasisten kommer till korta på måndag

/
  • Rajab Mohammadi ligger livlös på golvet. Måndagskvällens föreställning tillägnar teatergruppen Stronger Yazan Alosh som dödades vid ett ungdomsbråk i september i Söderhamn.
  • Flera av scenerna är starka, men det är ändå en uppsättning för både tårar och skratt.
  • Rasisten som spelas av William Lantz Andersson hotas i showen till döden av Hassan Mohsini och Rouhulla Peivandi.
  • Det känns viktig och väldigt stort och det berör hela gruppen att spela en föreställning till minne av Yazan, bärättar Anneli Östberg.
  • Dussinet ensamkommande flyktingbarn har i två år turnerat med föreställningen Jag är inte rasist, men... På måndag tillägnar de teatern Yazan Alosh.

De är ensamkommande flyktingbarn och teatern är deras familj. På måndag spelar de sin svåraste förställning hittills. Den är tillägnad deras kompis Yazan Alosh som dödades vid ett ungdomsbråk i september i Söderhamn.

Annons

I en teatergrupp på Bilda som leds av Anneli Östberg, Johnny Östberg och Karin Fernstrand samlas varje vecka tolv ungdomar som kommit till landet som ensamkommande flyktingbarn. Så har de gjort i snart tre år.

Läs också: Inte rasist, men...

Gruppen heter Stronger och föreställningen är Jag är inte rasist, men....

Trots åtskilliga föreställningar i Dalarna och Hälsingland väntar det kanske mest känslosamma uppträdandet nu på måndag på teatern i Söderhamn. Vanligtvis spelar de till minne av pojkprojektets Laila Lindberg, men den här gången är det för Yazan Alosh.

Läs också: "Han finns kvar i våra hjärtan"

Sorgen som drabbade dem alla när nära den nära vännen miste livet efter ett bråk mellan flera ungdomar i september är påtaglig.

– Det kommer att kännas från hjärtat och det blir starkare och mera sorgligt, säger Mehdi Asghari.

– Yazan var min kompis och vi gick i samma klass, vi saknar honom jättemycket. Vi ska göra vårt bästa på måndag, säger Rajab Mohammadi.

I föreställningen får man se hur rasisten vill slänga ut alla invandrare och flyktingar som kommer. Men han konfronteras av andarna som undrar hur landet skulle vara utan dem.

Läs också: Flyktingbarnen blir allt yngre

Framförandet är en variant av Charles Dickens julsaga och i stället för tre julandar träffar köksbordsrasisten tre invandrarandar.

– Vi gör det här för att visa vilka fina ungdomar vi har i Söderhamn, säger Anneli Östberg.

– Det känns bra och vi vill visa för alla hur flyktingbarn har det när de kommer. Jag tror att den här föreställningen kommer att göra stor skillnad, inflikar Mehdi Asghari.

I en scen får man se hur två personer slås omkull och blir sparkade på av rasister. De ställer sig sedan på var sida om den sittande rasisten och höjer fingrarna som vapen mot honom.

– Det här känns starkt, men jag tror att du ska ställa dig upp tillsammans med de döda sen, säger Anneli Östberg och skrattar under repetitionen.

Uppsättningen är allvarlig, men den hyser ändå mycket humor.

– Man får både skratta och gråta, alla borde se den. Vi har något viktigt att säga, vi tänker att det är aktuellt och vill hedra Yazan, säger hon.

Flyktingungdomarna berättar att de känner gemenskap. Direkt när teatergruppen fick veta vad som hänt Yazan gick de tillsammans och tände ljus.

– Vi tyr oss till varandra. Vi är som en stor teaterfamilj och det betyder mycket när det händer såna här saker, säger Karin Fernstrand.

– Det är 45 minuter av glädje och sorg, ingen går oberörd från föreställningen, säger Anneli Östberg.

Mer läsning