Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knivman sköts av polis – ska genomgå rättpsykiatrisk undersökning

/
  • Flera fönsterrutor krossades på bostaden i bostadsområdet Norrberget.
  • Tre poliser fanns på plats i tingshuset i Söderhamn för att vittna om sina upplevelser.

Beväpnad med kniv gick den berusade mannen mot polisen i ett bostadsområde i centrala Söderhamn. Sekunderna senare sköts mannen i benet av polisen.
Under onsdagens rättegång beslutade Hudiksvalls tingsrätt att den unge knivmannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Annons

Det var den 26 juni i fjol som polisen larmades till bostadsområdet Norrberget i Söderhamn. På platsen hade flera personer blivit vittnen till hur en man i 25-årsåldern uppträdde våldsamt och slog sönder fönsterrutor på en bostad.

Läs mer: Man sköts i benet av polis – åtalas för hot mot tjänsteman

När polisen anlände till platsen hade mannen beväpnat sig med en hockeyklubba och en kniv. Trots uppmaningar om att mannen skulle lägga ifrån sig kniven, och att det användes pepparspray mot honom, tog mannen ett kliv mot en av poliserna – som sköt.

Mannen står åtalad för skadegörelse och hot mot tjänsteman. Under onsdagens rättegång berättade de tre poliserna om hur de upplevde situationen när de såg den knivbeväpnade mannen i bostadsområdet.

– Jag vrålar "polis lägg dig ner! Släpp kniven!". Han tar ett steg och då skjuter jag honom i benet, berättade en av poliserna.

Läs mer: Man i Söderhamn sköts i benet av polis

Skottet krossade mannens knäskål och han blev liggandes på asfalten där han kunde avväpnas innan han fördes vidare till sjukhus.

– Det var inte lätt. Jag hann tänka att jag skulle hinna ta ett skott i benet och att det är jag som måste komma hem efter jobbet, vittnade polisen.

Anledningen till mannens utbrott var enligt honom själv att han var berusad och inte hade fått sin dagliga medicinering. Under rättegången var mannen ångerfull och berättade att han beväpnade sig för att skrämma bort poliserna.

– Nu i efterhand ångrar jag att jag gjorde det. Det är ingenting som jag är stolt över.

Läs mer: Grannarna känner sig oroliga efter skjutningen

Mannen förekommer sedan tidigare under nio avsnitt i belastningsregistret. I maj 2013 dömdes han för våld mot tjänsteman och hot mot tjänsteman efter att ha huggit en gaffel i bröstet på en polismans skyddsväst.

Under onsdagens förhandlingar erkände mannen att han hotat poliserna. Han berättade även att han har slagit sönder fönsterrutorna men att det inte gjordes med avsikt.

Då mannen lider av en lindrig utvecklingsstörning beslutade rätten att han ska genomgå en stor rättpsykiatrisk undersökning.

Förhandlingarna kommer att återupptas om cirka åtta veckor.

Mer läsning

Annons