Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knappast ett ja på Lars-Olovs vädjan

Lars-Olov Hammergård kunde förmodligen snabbt ha fått ett nej på sin ansökan om dödshjälp.

– Men sen fanns det andra saker i hans brev som vi skulle behövt längre tid på oss för att svara på, säger Anders Printz, chef för Socialstyrelsens avdelning för regler och tillsyn.

Annons

Tidningen berättade på onsdagen att ALS-sjuke Lars-Olov Hammergård i Söderhamn dog dagen efter att Socialstyrelsen fått hans brev med vädjan om dödshjälp. Han har varit mycket aktiv i debatten och försvarat rätten att dö när man vill.

Lars-Olov Hammergård hade förklarat att han redan de närmaste dagarna skulle ta sitt liv om inte hans önskemål inte hörsammades. De anhöriga kan ännu inte med säkerhet säga att det var det som verkligen hände.

Anders Printz har inte tagit ställning till om Socialstyrelsen ändå kommer att skriva ett svar på Lars-Olovs brev.

– Men vi kommer definitivt inte att släppa frågeställningen.

Inom en vecka skulle Lars-Olov ha fått ett första svar från Socialstyrelsen.

– Men det beskriver bara hur vår process ser ut.

Anders Printz vill inte uttala sig just om Lars-Olov Hammergårds önskemål, men säger att svaret är glasklart när det gäller att någon ska utföra en handling i syfte att en annan människa ska dö. Dit räknas också en läkare som skriver ut en dos med syfte att döda.

– Det är förbjudet enligt svensk lag. Svårigheterna gäller när det handlar om att avbryta livsuppehållande behandling. Människor har rätt att tacka nej, men då måste någon utföra en handling.

Även om det vore lätt att förklara Lars-Olov Hammergårds önskemål om dödshjälp som olagliga, finns det andra saker i hans brev som Anders tänker sig att myndigheten hade behövt fundera mer över.

– Han beskrev vad han vad orolig över skulle hända om han skulle behövas mer vård.

Lars-Olov Hammergård ville då sövas ner, men var rädd för att tvingas väckas upp med jämna mellanrum.

Mer läsning

Annons