Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatsmarta lösningar på semestern

/
  • För att komposten ska leva måste det vara ständig tillförsel av material och luft. Det gäller även den här maskkomposten.
  • Det bästa kan vara att behöva bära in vattnet i hinkar, för då använder man inte lika mycket.– Vi har dragit in vatten och jag märker att vi inte snålar med det lika mycket nu, säger Lennart Andersson
  • Vattenrening pågår. Olika typer av kalk används vid reningen.
  • Med köks- och dassavfallet från fyra personer ger ungefär en kubikmeter mull per år.En kompost måste kontinuerligt förses med material. Därför lyder ett gott råd att gå ihop flera stycken om samma kompost.

Klimatsmarta Söderhamn tar inte ledigt under semestern. I lördags bjöd miljöprojektet på en dag i skärgården för att visa vad man kan göra i sin sommarstuga.

Annons

Under årets varmaste dag, bredvid barn som badar och båtar som far förbi med glada semesterfirare, påminns vi av att miljön kräver vår omtanke.

Han börjar dagen med måla upp en dyster bild av hur framtiden ser ut om vi inte ändrar vår livsföring. Det behöver inte vara komplicerat och sommarstugan kan vara ett lämpligt ställe att börja.

– Här har man tid på sig och kan hålla på i sin egen takt.

Innan Lennart skaffade en riktig kompost fanns det ett typiskt utedass. En tät trätunna som när den var full tömdes den i ett nygrävt hål.

– Jag kommer ihåg när jag var liten vad hemskt det var att behöva gå på dass. Nu kan man ju sitta där och läsa en tidning, säger sonen Tomas Andersson.

Men avföring är inte allt. Det går att göra mycket annat också. Det går åt en mycket el i ett modern sommarhus, även om de största elförbrukarna, spis och kyl drivs med gasol.

– Det finns hur mycket som helst man kan göra, säger Lennart Andersson.

Mer läsning

Annons