Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klaverens hus i knipa

/

Söderhamns kommun tänker inte längre betala hyran för Klaverens hus. Föreningen funderar nu på hur man bäst ska fortsätta bevara kulturarv och gamla instrument.

Annons

Föreningen Klaverens hus föddes 1998 för att bevara svenskbyggda klaverinstrument och dess historia. I dag finns ett 70-tal instrument i en utställning i Kulturens hus i Söderhamn medan resten, cirka 400, förvaras i hyrda lokaler på Campus park, Vågbro. Men sedan kommunstyrelsen beslutat att inte längre betala hyreskostnaderna för den ideella föreningen är läget nytt.

Det rör sig om årliga kostnader på 175 000 kronor i Vågbro och 5-600 000 kronor för utställningen i Kulturens hus. Kommunen betalar fram till 1 april. Det blir knappast aktuellt att ställa ut instrumenten på gatan men kommunstyrelsens ordförande Sven-Erik Lindestam menar att situationen är ohållbar.

– Det är en vällovlig verksamhet med en kulturell skatt, men ingen kommunal kärnverksamhet. Vi har varit väldigt generösa en längre tid med det här, säger Lindestam.

Kulturens hus väljer att lämna en skriftlig kommentar till helahalsingland.se:

"När man nu från kommunens sida går ur överenskommelsen om fria lokaler, uppstår en ny situation för Klaverens Hus, som innebär ett grundskott mot verksamheter och samlingar, där styrelsen måste sätta samlingarnas säkerhet och fortbestånd i främsta rummet. Vi för nu diskussioner om hur vi lämpligast agerar i detta läge", skriver Klaverens hus.

Så mycket mer vill man inte säga. Det kan bli så att samlingarna och utställningen flyttas från Söderhamn.

Sven-Erik Lindestam tycker att Klaverens hus verksamhet är av stort nationellt värde och att staten borde ta ansvar.

– Det här är något som är nationellt intressant och inte något för en fattig landsortskommun. Det kan inte vara anständigt att skattebetalarna från en kommun tar kostnaden för ett helt land.

Mer läsning

Annons