Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassikern tuffar till sig: "Elitmotionärer vill ha en utmaning"

/
  • Hällåsensimmet inleder Söderhamnsklassikern, nytt för 2016 är att alla delmoment kommer i en traditionell och en tuffare variant.
  • Cyklisterna kan välja mellan sträckorna 40 km och 80 km under Bergviken runt.

Söderhamnsklassikern finns nu i två versioner: en traditionell men också en ny med längre distanser.
– Vi späder på så att det passar fler som vill ha det tuffare, säger Arne Hansen, klassikergeneral i Söderhamn.

Annons

Efter att den 35:e upplagan av Söderhamnsklassikern lockat ett 70-tal deltagare, den sämsta siffran sedan starten, lovade Arne Hansen omtag. Nu kommer också ett nytt grepp: alla sex delmoment – Hällåsensimmet, Kanonlöpet, motionsorienteringen, Bergviken runt på cykel, nattvandringen och Ljusnelöpet – kommer i två varianter, en traditionell men också en tuffare.

Läs också: Nu tar Söderhamnsklassikern omtag för att öka intresset

– Det finns många elitmotionärer som vill ha en lite tuffare utmaning, vi vill nå den kategorin. Det ligger i tiden. Den vanliga klassikern är ju mer för de som kanske vill komma i gång och röra på sig, för dem är ju den en prestation, säger Arne Hansen.

Läs också: 66 deltagare i årets upplaga av Ljusnelöpet

Torsdagen den 28 januari går startskottet för klassikern då det första delmomentet, Hällåsensimmet, avgörs. Traditionellt är det en kilometer simning, i den nya tuffare varianten är sträckan den dubbla. De tuffare sträckningarna vidare är 30 kilometer skidor i Kanonlöpet, Bergvik, den 13 februari, tio kilometer motionsorientering 11 maj, åtta mil cykel i Bergviken runt 28 maj (även 11 augusti) och 11,5 kilometer löpning i Ljusnelöpet 10 september.

Läs också: Fina spår lockade många motionärer

70 deltagare 2015, vad kan det nya greppet ge?

– Man kan hoppas på en 50-procentig ökning. Det här är en fin möjlighet för de som ska göra Sverigeklassikern att få bra träning, säger Arne Hansen.

Få reda på det senaste om trafikläget genom vår nya app. Ladda ner den här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons