Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katter och hundar instängda på golv täckt av djuravföring

Tretton hundar och tio katter hölls instängda i rum fulla med avföring och urin på golvet. Djuren omhändertogs omedelbart av länsstyrelsen, som gjorde ett oanmält besök hos djurägaren.

Annons

I slutet av september fick länsstyrelsen kännedom om att en person hade flera misstänkt vanskötta djur på en adress i Söderhamns kommun. Personen har dessutom djurförbud sedan tidigare. En oanmäld kontroll på plats gjordes och när länsstyrelsen kom till huset, tillsammans med poliseskort, fann de flera misskötta djur.

Läs också: Många vanvårdade djur omhändertogs 2014

Enligt länsstyrelsens rapport hölls tretton hundar och tio katter instängda i olika rum. Hundarna och hälften av katterna saknade tillgång till vatten inomhus och stora mängder avföring och urin fanns i nästan samtliga av rummen som djuren vistades i. De flesta rummen saknade tillräcklig ventilation och dynor för djuren att ligga på.

Läs också: Djurplågeri mot kaniner

Bland annat hölls fyra dobermanhundar instängda i en tvättstuga på runt sex kvadratmeter, två i burar och två lösa. På golvet och i burarna ska det ha funnits hundavföring och pölar av urin, och i rummet en stark stank av avföring och ammoniak. Hundarna ska ha upplevts som mycket stressade och skällde och sprang runt, enligt länsstyrelsens handläggare.

I ett annat rum vistades fem katter och där fanns en kattlåda överfull med kattavföring, dessutom var mer än en tredjedel av golvet täckt av kattavföring. Katterna var smutsiga och saknade tillgång till vatten.

Läs också: Tuff vardag för djurskyddsinspektörer

Länsstyrelsens bedömning är att personen har hållit djuren under helt oacceptabla förhållanden. Personen har brutit mot djurskyddslagstiftningen på ett flertal punkter och utsatt djuren för lidande. Vid kontrollen togs beslutet att omhänderta samtliga djur, utom två, som hade en annan ägare. Beslutet verkställdes omgående.

Mer läsning

Annons