Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katten, vilket svårt val!

/
  • Landstinget är en härva av olika alternativ. Katten tror att Centerpartiet får regera med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
  • Han sniffar lite på andra skålar, men till slut är det Sossarna som gäller för Redaktionskatten, som gissar valet för Kurirens räkning.
  • Landstinget är en härva av olika alternativ. Katten tror att Centerpartiet får regera med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
  • Alliansen göre sig inte besvär. Trots ett smått ointagligt övertag i opinionen är Redaktionskatten säker på att de rödgröna tar hem valsegern.
  • Vilket parti faller katten i smaken?

I Tyskland tippade bläckfisken Paul VM-matcher.

I Söderhamn avgör Redaktionskatten valet.

Det blir rött i höst – om katten själv får välja.

Annons

9 juli i somras. Världen håller andan. VM-finalen i fotboll ska avgöras.

Stämningen är förväntansfull, luften fuktig. Kamerorna från pressen klickar intensivt. Filmkamerorna rullar. Den holländska flaggan på ena sidan. Den spanska på den andra.

Men det är inte två fotbollslag som gör upp om segern. Det är bläckfisken Paul i tyska staden Oberhausen som väljer mellan två glasburkar med varsin flagga. Han har haft rätt sju gånger av sju tidigare. Paul rör sig över glasburkarna, öppnar locket till den högra, och utser därmed Spanien till vinnare. Två dagar senare äger själva finalen rum. Men alla vet redan hur det ska gå. Ingen klår Paul när det gäller tippning. Sannolikheten att lyckas med att tippa rätt i åtta matcher i rad är 1 på 256.

Kan Paul kan Redaktionskatten, tänkte vi.

15 september 2010. Mitt under brinnande valrörelse står nio glasskålar på ett bord. En för varje parti som kandiderar till kommunfullmäktige. Lika mycket kattmat i varje.

Och en ensam katt.

Men innan vi avslöjar vilka som vinner valet kanske det är på sin plats att förklara vem katten är. Redaktionskatten är den söta kattungen på Kurirens småsakssida, som varje dag kommer med visdomsord.

Vi vet, katten på bilden är inte ens särskilt lik redaktionskatten. Men originalet föddes 1970 och har alltså trätt in i katthimlen för länge sedan. Vi gjorde det näst bästa och for ut till Ideella djurskyddet i Söderhamn, där kassören Ann-Chatrin Fagerström hjälpte oss att hitta en lämplig katt. Vi gjorde först ett försök med en misse som var misstänkt lik redaktionskatten. Den visade sig vara totalt ointresserad av både mat och politik, trots att hon nosade lite i Centerskålen.

En annan katt kikar nyfiket på uppståndelsen från sin plats bakom galler. Till slut insåg vi att det så klart är den katten som ska få tippa.

Katten har en tydlig tyngd och pondus, inte helt olikt en före detta statsminister. Han (katten alltså) hittades i Altorp i Norrala, där han irrat omkring längs med vägen i flera veckor.

Katten får börja med att avgöra riksdagsvalet. För att undvika fusk så är det ett blindtest, katten själv ser inte vad den röstar på. Han rör sig inte som katten kring het gröt, utan tassar direkt fram till det rödgröna alternativet och därmed i klinch med allt vad opinionsundersökningar heter.

I landstinget är blockalternativen inte lika tydliga. Vi lägger därför fram tre tänkbara alternativ för kissen.

Skål 1. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Skål 2. Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Skål 3. Allianspartierna och Sjukvårdspartiet.

Men katten tvekar inte, Centerpartiet kommer att samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Till slut är vi framme vid kommunvalet. Vi ger katten en svårare uppgift än vad bläckfisken Paul någonsin fick. Nio skålar. Nio partier. En fråga: Vilket parti blir störst?

Katten fegar och väljer det alternativet som varit störst i Söderhamn sedan urminnes tider.

Socialdemokraternas matskål är helt enkelt mest lockande.

På söndag är det du som väljer.

Tycker du som Redaktionskatten, eller är han en katastrof?

Mer läsning

Annons