Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katastrofen påverkar oss fortfarande

/
  • - Jag förstår att folk var oroliga. Det var något nytt och det var laddat med strålning som kan orsaka cancer, säger Margareta Örn-Liljedahl.
  • Det är alltid bättre att odla sina egna grönsaker. Även när strålningen var som högst var det inte hälsofarligt att odla sina egna grönsaker. Margareta Örn-Liljedahl har två stora land och uppmuntrar alla att odla egna grönsaker.

Det osynliga strålningshotet finns fortfarande kvar efter 25 år.

- Det är ett allvarligt ämne. Det är viktigt att informationen sprids och att olyckan inte glöms bort, säger miljöutvecklare Margareta Örn-Liljedahl.

Annons

Årets trädgårdsarbete vid det lilla huset på Sjövägen i Marmaverken har börjat. I ett av de två stora trädgårdslanden plockar Margareta Örn-Liljedahl bort fjolårets rester. Hon vet hur man nyttjar naturens resurser, det har hon gjort sedan tonåren.

- Varför skulle jag köpa grönsaker när jag kan odla dem själv, säger hon.

Varningarna var många efter kärnkraftolyckan i Tjernobyl. Radioaktivt stoft från den havererade reaktorn fördes med vindarna rakt mot Sverige. Ett kraftigt regnoväder tog med sig det radioaktiva dammet rakt ner i den hälsingska myllan.

Margareta Öhrn-Liljedahl var miljöinspektör i Söderhamn när olyckan inträffade den 26 april för 25 år sedan. Kommunen övar för många scenarier, men det här var något helt nytt. Ingen visste egentligen hur situationen skulle hanteras.

- Mitt råd till alla som ringde var att fortsätta, tvärtom mot vad många trodde så uppmuntrade jag till att odla mer, även olycksåret. Att köpa grönsaker som man inte har en aning om vad de innehåller är inte bättre än att odla i eget land.

Det mesta nedfallet föll öster om E4. Skärgården drabbades hårt. De som bodde där fick ändra sina beteenden i skog och mark. Däremot påverkades inte odlingar där.

- Har man en bördig jord så minskar upptaget av cesium i växterna, säger Margareta Örn-Liljedahl.

Trots att det gått 25 år sedan den ödesdigra natten i april 1986 finns strålningen kvar. Kommunen mätte varje år fram till 2008 cesiumhalterna vid 16 mätstationer. Vid de flesta av platserna har värdena sjunkit kraftigt. Det utgör inte längre någon hälsorisk att äta bär eller svamp, undantaget skärgårdsöarna. Miljökontoret beslutade därför att sluta med de årliga mätningarna. Nästa kontroll är planerad till 2012.

Vid mätningen 2007 på Storjungfrun låg strålningsnivåerna högt över de tillåtna gränsvärdena. En kantarell hade 3 800 becquerel per kilo, gränsvärdet ligger på 1 500. Barn och gravida bör helt undvika föda från skärgårdsöarna.

Margareta Örn-Liljedahl tycker inte att riskerna ska överdrivas, doserna blir ganska små även om man äter svamp från skärgården, men man ska inte utsätta sig för risker som man kan undvika.

Mer läsning

Annons