Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juristen: Känner att jag haft betydelse för människors liv

/
  • Juristen Rikard Willerius känner för mänskliga rättigheter och har därför valt att arbeta med utlänningsrätt.

Juristen Rikard Willerius är en av många som jobbar med utlänningsrätt och asylärenden. Han drivs av ett genuint intresse för samhället – och vet att hans arbete gör skillnad.
– Det är en återkommande känsla jag har, säger Rikard Willerius.

Annons

Ett genuint intresse för mänskliga rättigheter. Det är vad som ligger till grunden för Rikard Willerius val att jobba med asylfrågor och utlänningsrätt.

Läs mer: Så mycket kostar de offentliga ombuden Migrationsverket

Från sitt kontor i Söderhamn ser han till att människor som söker asyl och uppehållstillstånd i Sverige får sina fall prövade på rätt sätt.

– Jag är intresserad av politisk utveckling, konflikområden, hur det förändras och i stort vad vi kan göra för att lindra och motverka dem. Situationen i olika delar av världen påverkar direkt flyktingströmmarna. Det avspeglas också i kontakten med klienterna, då man måste utreda vad som hänt, säger Rikard Willerius.

Tidigare jobbade han som beslutsfattare och enhetschef hos Migrationsverket. Han har även varit i Afrika och arbetat för den statliga hjälporganisationen Sida. De senaste 10 åren har han jobbat som fristående jurist. Numera vid advokatfirman Söderbaum AB.

Läs mer: Behovet av rättslig hjälp väntas öka i spåren av flyktingkrisen

I sitt jobb möter han människor från olika delar av världen. En del kommer från en svårare bakgrund än andra. Alla hans klienter får heller inte stanna i Sverige. Rikard Willerius jobb är inte att avgöra om den asylsökande får uppehållstillstånd. Det är att se till att hans klients fall hanteras rättsäkert och att alla omständigheter som är av betydelse kommer fram.

– Det är viktigt att komma ihåg att varje ärende bedöms individuellt. Därför är det svårt att titta på statistik för att dra slutsatsen om vem som får och inte får stanna. Däremot är det klart att både jag och klienten har en uppfattning om det är mer eller mindre från samma land och region som får stanna, säger Rikard Willerius.

Läs också: Här prövas Sveriges vilja i flyktingkrisen

Trots att det ibland inte går vägen och hans klienter måste lämna landet känner Rikard Willerius att han gör nytta.

– Det är viktigt att komma ihåg att känslan att man bidrar till något, att man har haft en konkret betydelse för människorna man företräder, ändå är återkommande. Det är stimulerande.

Mer läsning

Annons