Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johannas jobb i verkstan rena drömmen

/

Johanna Holmberg brinner för konst och undervisning. Som grundare av Drömverkstan i Söderhamn får hon utlopp för båda.
– Roligare än så här kan man inte ha på ett jobb, säger hon.

Annons

Johanna Holmberg föddes i Gävle, men flyttade till Söderhamn när hon var elva år. Efter sommarlovet började hon i årskurs fem på Kvarnmyraskolan.

– Jag hade mormor och morfar här, så Söderhamn var inte främmande mark för mig. Jag kände till stan och jag hade mycket släkt här. Jag kände en hel del folk redan när vi flyttade hit och jag fick snabbt nya kompisar, säger hon.

Johanna Holmberg gick femman och sexan på Kvarnmyraskolan, innan det blev högstadiet på Norrtull och gymnasiet på Staffan. Efter ett par år av studier i textil vid en folkhögskola i Vadstena – och en period i Stockholm – återvände hon till Söderhamn.

– Jag hade två härliga år i Vadstena och folkhögskola är en fantastisk skolform. Man bor på internat och det är som en egen skyddad värld.

Undervisandet har gått som en röd tråd genom livet. Medan Johanna Holmberg utbildade sig till lärare jobbade hon som badmästare på simhallen i Söderhamn. Även där fick hon undervisa – i bland annat vattengympa och på simskolor.

– Jag trivdes jättebra och vi var ett fantastiskt gäng som jobbade där. Men det var längesen jag var till simhallen nu, jag är faktiskt lite av en badkruka, säger hon och skrattar.

Läs också: Blöt fest för tioåringen Aquarena

Johanna Holmbergs yrkesliv har gått i perioder om tio år. Efter tio år som badmästare blev det drygt tio år som textil- och bildlärare på Vågbroskolan. Hon anställdes 1996 och slutade efter vårterminen 2007.

– Jag har alltid trivts med att arbeta med ungdomar, det är det bästa som finns. Man får leva ut och vara lite barnslig själv. Jag trivdes så bra på Vågbroskolan och det var därför jag stannade kvar i tio år på samma skola.

2007 slog Johanna Holmberg ihop sitt brinnande engagemang för skolan med sitt lika brinnande intresse för konst. Tillsammans med en lärarkollega startade hon Drömverkstan i Söderhamn och fick med kommunen på finansieringen.

Läs också om en annorlunda utställning: Det går tre Evelina i varje skolklass

På Drömverkstan får skolelever, andra ungdomar och vuxna skapa i målarateljén, snickarverkstan, textilverkstan, keramikverkstan eller ställa ut sin konst i ett galleri. Ofta kopplas aktiviteten ihop med ett skolämne.

I Medieverkstan kan den som vill få göra kortfilmer, dokumentärer, animationer och musikvideor.

– Vi har knökfullt varje dag med skolklasser och andra ungdomar som får komma och lära sig mer om konst. Det är en förmån för Söderhamns ungdomar, något som inte fanns när jag växte upp, säger Johanna Holmberg.

Läs också: Fjärdeklassare inspirerade av SM-veckan – skapar deltagare av ståltråd

Hon pratar varmt om åren i Vadstena, om lärartjänsten på Vågbroskolan, om anställningen på simhallen, jobbet med Drömverkstan, ja om alla arbeten hon har haft.

– Jag har lätt för att trivas och göra det bästa av situationen. Det värsta som finns måste vara att gå till ett jobb man inte trivs med. Det är fantastiskt kul att vara med på den här resan med Drömverkstan, säger hon.

Hinner du med någon fritid?

– Lite grann och då umgås jag gärna med familj och vänner. Jag tycker även om att skapa, till exempel måla och att inreda hemmet med saker jag har gjort själv.

Hur känns det att bli 50 år?

– Jag tänker inte så mycket på det. Jag känner mig pigg och kry, så det blir bara en siffra som ändras, säger Johanna Holmberg.

Mer läsning

Annons