Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbcoachningen startar

/
  • Robin Westberg och Micke Forss tog med sig mycket information för att kunna välja sina egna jobbcoacher i lugn och ro.

I går fick arbetslösa möjligheten att träffa representanter från företag som vill bli deras personliga jobbcoach.
Det är en satsning som ska hjälpa fler vidare ur arbetslösheten.

Annons

Tanken är att arbetslösa ska coachas av utomstående jobbcoacher, istället för Arbetsförmedlingen. De ska förmå arbetslösa att titta framåt, komma i utbildning, praktik eller arbete.

Efter en försenad start har nu arbetet kommit i gång. I går togs tre rum på Arbetsförmedlingens lokaler i anspråk när jobbcoacherna dukade upp sina reklamskyltar och lockgodis.

Det är nämligen de arbetslösa själva som ska välja vilka jobbcoacher de ska få hjälp av. Det ska vara mer personligt än Arbetsförmedlingen.

– Det handlar om att träffa någon man känner förtroende för. Det kan kännas skönt att prata med en utomstående, sade Ingrid Lysell Smålänning, från Innotiim.

Varje jobbcoach får inte ha fler än 20 arbetslösa. Det mindre antalet klienter kan ge tid till att undersöka vad de egentligen vill göra.

– Vi har möjlighet att lägga mycket mera tid på varje sökande. Har man jobbat länge är det svårt att byta bana. Det är där vi kommer in, sade jobbcoachen Mia Olsson.

Kritiken mot regeringens satsning på jobbcoacher när det inte finns några jobb tycker inte jobbcoacherna det finns fog för.

– Det finns jobb, ingen uppsjö men det finns, sade Helena Bergström från Manpower.

Det var över 20 företag i Söderhamn som försökte locka arbetslösa till att välja just dem. De tre rummen fylldes med arbetssökande som tog informationsbroschyrer.

Dagen gav besökarna blandade intryck men om idén om jobbcoacher tyckte de flesta var bra.

– Arbetsförmedlingen hinner inte ge den stöttning som behövs, sade Berit Hallkvist, säsongsarbetare som letar jobb under vintern.

Robin Westberg gick rundan mellan borden. Han var positiv till jobbcoachning men kunde sålla bland jobbcoacherna direkt.

– Det var spridda skurar men det fanns dom som var bra. Några pratade om det jag vill söka jobb inom, andra pratade om något helt annat.

Micke Forss upptäckte skillnader mellan de olika coacherna och deras företag.

– De mindre talade mest om sig själva medan de större företagen talade om vad vi vill.

Mer läsning

Annons