Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazz och folkmusik fyller världsarvet

/
  • Pianisten Jan Johansson föddes några kilometer från världsarvsgården Erik-Anders i Söderala där Världsarvsjazzen i hans anda hålls varje sommar.

Vad ska man ha en världsarvsgård till om man inte kan fylla den med något?

Annons

På Erik-Anders i Asta, Söderala, en av Hälsinglands sju världsarvsgårdar, har det blivit tradition att fylla gårdsplanen med musik under Världsarvsjazzen varje sommar. Årets jazz- och folkmusikfestival i Jan Johanssons anda invigs på fredagen och pågår till och med söndag 19 juli. Programmet bjuder på en bred uppvisning av hur musikgenrer vävs in i varandra, utvecklas och sprids.

Årets upplaga bjuder bland annat på finsk nutida folkmusik på dragspel av Maria Kalaniemi, som tillsammans med Timo Alakotila inleder hela festivalen med en konsert. Georg Riedel med dottern Sarah och Nicolai Dunger står för programmet Cornelis vs Riedel och saxofonisten Johan Jutterström, född och uppväxt i Söderhamn, spelar tillsammans med Alexander Zethson. Andra artister är Filip Jers Quartet, Klabbes Bank, Inger Öst Group, Thomas Jutterström och Georgie Fame liksom Sally Swag och dalatrion Lyset i forsen. Söndagens familjedag bjuder bland annat på Folkungar.

Ett stående inslag är också utdelningen av Jan Johanssonsstipendiet. I år tillfaller det pianisten och kompositören Cecilia Persson. Hennes stipendiekonsert ges dock först nästa sommar.

Det är hälsingegården Erik-Anders som tillsammans med Kultur & Fritid, Söderhamns kommun och lokala krögaren Eat & Meet arrangerar Världsarvsjazzen.

Mer läsning

Annons