Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan-Eric en av få svenskar med polsk guldmedalj

/
  • Jan-Eric Berger, längst till höger, fick under ett besök i Polen ta emot en honnörsutmärkelse.
  • Utmärkelsen delades ut av Regionministeriets politiska chef Teresa Kalina.

Jan-Eric Berger från Trönö har fått en honnörsutmärkelse för sina kulturella och sociala insatser i Polen. Guldmedaljen fick han vid ett seminarium i polska Stettin.

Annons

Jan-Eric Berger, ordförande i Hälsinglands hembygdskrets, medverkade häromveckan vid ett seminarium om Hälsingland som anordnades i Stettin, Polen. Där föreläste han och hustrun Barbro om bland annat hälsingegårdarna och om kulturen och dess betydelse i Hälsingland i dag.

– Jag uppfattade som att det var ett stort intresse från polackerna, vi höll inte på att komma därifrån. Polackerna läser mycket och är intresserade av kultur. Och de är enormt intresserade av Hälsingland, framför allt av hälsingegårdarna, säger Jan-Eric Berger.

Vid Stettins universitet tilldelades han Regionministeriets Badge of Honour Griffin West Pomeranian i guld, en honnörsutmärkelse som ges till personer som under lång tid bidragit med kulturella och sociala insatser i det polska samhället. Prisutdelare var Regionministeriets politiska chef Teresa Kalina.

– Det är inte så många svenskar som har fått den här utmärkelsen, så jag blev väldigt överraskad och glad, säger han.

Jan-Eric Berger har under 30 års tid haft utbyte med bland annat skolor och universitet i Polen, mestadels i Stettin och Krakow.

Hans engagemang började när han var rektor för en folkhögskola i Dalarna, som tog emot studenter från olika universitet i Polen. Utbytesverksamheten fortsatte han med under många år i sitt arbete på Celsiusskolan i Edsbyn.

Genom åren har elever från Hälsingland gjort kulturbesök i Polen och Jan-Eric Berger har även varit dit med Trönö hembygdsförening och med Söderblomsspelen.

I maj nästa år anländer elever och lärare, från Stettins etnologiska institution, till Hälsingland för ytterligare ett utbyte.

– Det blir besök på hälsingegårdar i Ovanåker och Söderala och ett besök på Hälsinglands museum i Hudiksvall. Utbytena har gett mig och alla studenter så mycket under årens lopp, säger Jan-Eric Berger.

Mer läsning

Annons