Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämställdheten allra viktigast

/

Det har varit svåra år för vänsterpartiet i Söderhamn.

Men nu har en av veteranerna klivit fram till första platsen. Gunbritt Wallström lovar att göra vad hon kan för jämställdheten, även om det är svårt att få inflytande.

Annons

Vänsterpartiet i Söderhamn har en lång kris bakom sig. För fem år sedan bröt sig flera tunga profiler ur partiet, bland annat barn- och utbildningsnämndens dåvarande ordförande Tommy Lindvall. De tyckte att det var för lågt i tak i partiet. V fick ändå fem mandat i kommunfullmäktige. Men under mandatperioden har ytterligare två centralfigurer försvunnit. KF-ledamöterna Lise-Lott Wikholm och ordförande Conny Englund har flyttat från kommunen.

Gunbritt Wallström övervägde att följa med utbrytarna för fem år sedan, men stannade till slut i partiet.

- Det har varit tufft. Ett tag tänkte jag att jag hade gjort mitt i politiken, säger Gunbritt Wallström.

Med en sjundeplats på listan inför valet 2006 räknade hon med att slippa sitta i fullmäktige. Hon blev ersättare, men fick snart en ordinarie plats i och med avhoppen.

Det här valet nu står hon överst på listan, och politiken känns lustfylld igen.

- Vi som är kvar är en stabil grupp med bra samarbete, säger Gunbritt Wallström.

1998 fick vänstern drygt 20 procent i Söderhamns kommunval.

2002 sjönk det till 15.

I förra valet röstade bara 9 procent på dem, vilket ger fem mandat av 49.

Kommer det här fallet att kunna stoppas?

- Vi gör ett bra val om vi går framåt överhuvud taget, säger Gunbritt Wallström.

Med bara en tiondel av mandaten är det svårt att påverka i fullmäktige. Söderhamn har länge styrts av centern-socialdemokraterna, och många tycker att oppositionen är helt osynlig. Så varför ska man rösta över huvud taget?

- Det är inte ett egenvärde att det ska vara konflikt i varje fråga. När fullmäktige väl är valt måste man hitta minsta gemensamma nämnare för att driva Söderhamn framåt.

Om oppositionen bråkar för mycket kommer maktpartierna bara att sätta ner foten och köra, resonerar Wallström.

En röst på vänstern är en röst för rättvisa och jämställdhet, menar hon. Även om debatten är sval i fullmäktige har alla frågor passerat en nämnd och kommunstyrelsen.

- Ju fler vänsterpartister det sitter där desto mer har frågan granskats med rättvise- och jämställdhetsglasögon, säger Gunbritt Wallström.

Hon hade förvisso gärna sett mer debatt i fullmäktige.

- Jag har propagerat för att vi ska tillsätta utskott där man diskuterar ämnen över partigränserna. Till exempel utskott för kultur, samhällsplanering eller äldrefrågor, säger Gunbritt Wallström.

Utskotten skulle vara ett bra sätt att få in mer åsikter från väljare, och bereda vägen för mer politisk diskussion.

Hon vill också jobba vidare med deltagande demokrati. Det vill säga att man söker upp de som normalt inte deltar i politiken och gör dem delaktiga. Som i arbetet med Vision 2012.

- Visionsarbetet var bra, men det finns mycket ogjort. Det är fortfarande många som inte har kommit till tals.

Kommunen har lagt ner alla fritidsgårdar i ytterområdena. Gunbritt Wallström kan tänka sig att åter satsa på fler gårdar, inte minst för att nå de unga och öka deras inflytande.

Vänsterpartiet tycker att det är viktigt med fler vuxna i skolan. Men den kommunala budgeten är begränsad. För att slippa skära ner på något annat vill Wallström att kommunerna ska få statsbidrag till skolpersonal. Någon som finns med i de röd-grönas valplattform på riksplanet.

Gunbritt Wallström har stått bakom fyra motioner under den gångna mandatperioden. Tre tillsammans med partikamrater; om elektrisk spårvägstrafik från Resecenter till centrum, om jämställd stadsplanering och om att Söderhamn ska satsa på att klättra på Lärarförbundets ranking över Bästa skolkommun.

En motion har hon skrivit på egen hand. Den handlar om könsuppdelad statistik. Det vill säga att kommunens siffror och nyckeltal så långt som möjligt ska delas upp i män och kvinnor. Politikerna använder statistik som underlag för sina beslut. Därför är det viktigt för jämställdhetens skull att de vet hur besluten gynnar och missgynnar män och kvinnor.

Just jämställdhet är Gunbritt Wallströms viktigaste fråga.

- Vi har drivit att jämställdhetsglasögonen ska vara på jämt. Men väldigt sällan fått något gehör. Det suckas i bänkraderna på fullmäktige. Ibland känner jag mig som en papegoja, säger Gunbritt Wallström.

För fyra år sedan var det Lise-Lott Wikholm som stod överst på v-listan. Då lovade hon bland annat att jobba för en isbana i centrum, liksom en linbana upp på Östra berget.

- Isbana har vi inte jobbat alls med. Och linbanan var Lise-Lotts grej, den kan jag inte stå för. Det är svårt med kontinuiteten när det är så turbulent. De som har flyttat har tagit sina hjärtefrågor med sig, säger Gunbritt Wallström.

Lise-Lott Wikholm lyfte också fram fisketurismen i Ljusne. Där har det hänt en hel del. I våras invigdes projekt Notholmen, som gjort fisket bättre.

Wikholm ville också jobba för att skolbarnen skulle slippa läxor. De gör skolan orättvis, eftersom barn har olika förutsättningar att få hjälp med läxorna, menade hon.

- Det har vi inte drivit, men det är helt klart värt att diskutera igen, säger Gunbritt Wallström.

Mer läsning

Annons