Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag tror att det kan späda på politikerföraktet"

/

En kort föredragningslista, men en lång diskussion om motioner och medborgarförslag. Det var en del av vad kommunfullmäktige i Söderhamn bjöd på under sammanträdet på måndagskvällen.

Annons

Redovisningen av motioner och medborgarförslag var ett av kvällens mest diskuterade ärenden. Förslaget gick ut på att avskriva en stor del av alla motioner och medborgarförslag som är äldre än ett år.

Läs mer: Behöver bättre rutiner för att hantera förslag i kommunen

Enligt kommunallagen ska motioner och medborgarförslag beredas så att fullmäktige kan fatta ett beslut inom ett år. Om det inte går ska man rapportera in det och sedan får fullmäktige bestämma om förslaget ska avskrivas eller gå vidare.

I dag finns 58 motioner och medborgarförslag som är äldre än ett år och av dem föreslog man att avskriva 32.

Många var kritiska till förslaget. En av dem var Claes B Jacobson, (MP).

– Det känns inte bra tycker att man klumpar ihop dem och skriver av dem rakt av. Det är viktiga delar. Avsikten är för det mesta att göra kommunen och samhället bättre. Man förväntar sig att det tas emot. Det är inte acceptabelt att vissa hamnar på sidan av eller hamnar på vänt hos en tjänsteman.

Läs reprisen av rapporteringen från kommunfullmäktige här!

Han fick medhåll av Karin Solum, (MP).

– Jag trodde att när en motion fått okej så skulle den verkställas, likaså medborgarförslag. Jag tror att det kan späda på politikerföraktet.

Även Ingrid Backelin (FP) höll med. Hon undrar vad det är för ett bemötande och menar att man drar ner rullgardinen.

– Hur sköter vi våra uppdrag? Det är värt att tänka efter. Hur ska vi kunna förbättra kommunikationen mellan väljare och politiker? Vi behöver en bättre ordning så att folk får svar inom den lagstiftade tiden.

Anders Ramstrand (KD) instämde i att hanteringen varit dåligt men ville ändå bifalla förslaget.

– Söderhamns kommun har brustit allvarligt. Det är inte okej att låta en motion ligga, hur svår den är att svara på. Det är inte en enskild tjänstemans fel, det är en ledningsfråga. Men jag yrkar bifall, hur illa det än låter. Med en tydlig uppmaning om att lämna in förslagen igen. Vi måste få det att fungera.

Till slut sa kommunfullmäktige ja till förslaget. Alla som nu får sina motioner eller medborgarförslag avskrivna kommer att få ett meddelande om det.

Man tog också upp ärendet om en ny överenskommelse med länsstyrelsen gällande antalet anvisningarsbara platser för flyktingar. Förut har man haft 35 platser och nu ska man istället ha 60 stycken. Moderaterna ville återremittera för att kunna få en tydligare bild av konsekvenserna. Sverigedemokraterna ville säga nej med hänvisning till att man vill pausa alla avtal med Migrationsverket.

Läs mer: Ny överenskommelse om platser för nyanlända

Då röt John Staffas (S), kommunfullmäktiges ordförande ifrån.

– Tänk om livet var så, att man kunde stänga av. Om vi tror att alla människor är lika mycket värda så har vi inte möjlighet eller tid att trycka på paus.

Kommunfullmäktige sa ja till förslaget. Den nya överenskommelsen börjar gälla den första januari nästa år.

Mer läsning

Annons