Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag orkade inte bära hem matkassen" – Aftonbladets Frida Söderlund om hur det är när kroppen går sönder av stress

/
  • Frida Söderlund som är uppväxt i Stugsund berättar om hur kroppen har tagit stryk på grund av ett allt för högt tempo.

På Aftonbladet har Frida Söderlund, 24, från Stugsund fått leva ut sin dröm.
Hon arbetar stenhårt och har fått dela ut Rockbjörnen. Men nu har kroppen gått sönder.
– Sköldkörteln, hjärtklappning och utmattade binjurar. Det senaste året har jag mått skit, men inte förstått förrän nu att det handlat om stress.

Annons

Frida Söderlund har länge vart en av Nöjes stora frontfigurer. Hon jobbar stenhårt och har tufft uppsatta mål. När hon i augusti i år fick vara programledare för Rockbjörnen uppfylldes målet hon haft sedan hon klev in på Aftonbladets redaktion som 20-åring.

Dagen efter valde hon att gå på semester i sex veckor. Kroppen orkade inte längre.

– Jag hade förnekat det länge. Två veckor innan galan fick jag veta av en läkare att kroppen hade gått sönder. Mina binjurar var utmattade, sköldkörteln slutade fungera och det stack som nålar i hela kroppen. Dessutom hade jag inte sovit på en månad.

Läs också: Näthat blev vardag för Frida

Läkaren sa åt henne att pausa direkt annars skulle hon kanske aldrig kunna komma tillbaka. Frida Söderlund valde att ställa sig på scenen i Kungsträdgården framför 15 000 personer som att ingenting hade hänt.

När hon kom hem lade hos sig i sängen för att i stort sett sova i sex veckor.

Så här skriver hon på sin Facebooksida:

"Det är bara två månader sedan jag inte orkade gå upp för mina egna trappor. Inte orkade bära en matkasse från Ica. Inte orkade lyfta armarna över huvudet när jag skulle tvätta håret i duschen. Jag sov mig igenom en sex veckor lång semester. Sov och vaknade enbart för att somna igen."

Trots det jobbar hon fortfarande heltid. Men, som hon uttrycker det själv, hon har börjat säga nej och har dragit ner betydligt på tempot.

– Ända sedan jag var liten känns det som om jag försökt fly från något, när jag blev äldre blev karriären det som jag kunde styra själv. Jag ville hela tiden uppåt och alltid börja på någonting nytt. På jobbet har jag tagit enormt mycket ansvar och blivit en profil. Och det ångrar jag inte för en sekund.

Läs också: Hon blir ansiktet utåt i en ny tv-satsning

Samtidigt börjar Frida Söderlund komma till insikt och försöker ta reda på vem hon egentligen är och varför hon har valt att springa 180 kilometer i timmen. Hon har också en tid bokad hos psykologen, men dit har hon inte tagit sig ännu. "Lite skämmigt är det." Precis som det har varit att berätta för sina kollegor och närmaste chefer om hur hon har mått.

– Jag är en prestationsmänniska, en som måste vara duktig hela tiden och inte får misslyckas. Det har tagit tid att inse det.

Frida Söderlund säger att det senaste året varit ett helvete, men att hon vägrat att inse varför. Det värsta har varit att tvingas kämpa för att känna glädje.

Den biten släppte när hon accepterade att kroppen inte hänger med i den höga hastigheten.

Läs också: "Kan 2015 ge unga tjejer en annan syn på sig själva"

– Jag har levt min dröm på alla sätt. Det jobbiga har varit när drömmarna börjat kännas jobbiga. Nu har jag bestämt mig för att ta upp det arbete jag startade för många år sedan, att skriva en biografi. Jag känner redan att jag reparerar mig själv genom att ge uttryck för mina känslor.

Du har ett drömjobb och många ser upp till och beundrar dig, vilka råd har du att ge andra för att inte brinna upp under karriären?

– Våga stanna upp lite, och ta över världen nästa år istället. Det är det jag gör just nu.

Mer läsning

Annons