Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag får lära om allt från grunden"

/
  • Att lägga energi på det som varit tar för mycket kraft. I stället vill Yafet Ghebrehiwet fokusera på sin nya framtid i Sverige.
  • Att lära sig svenska är nyckeln till att på riktigt komma in i samhället, anser 25-årige Yafet Ghebrehiwet.

25-årige Yafet Ghebrehiwet flydde från Eritrea till Sverige. Drömmen är att plugga till civilingenjör eller arkitekt.

– Etableringslotsen är ett bra hjälpmedel för att lära sig om det svenska samhället, säger han.

Annons

När Yafet Ghebrehiwet sa något som uppfattades som kritik av Eritreas diktatur fanns det bara en utväg för honom – att fly sitt hemland.

Vad som kunde ha hänt honom om han stannat vill han knappt tänka på. I stället väljer han att lägga energi på att bygga upp sitt nya liv, i Sverige.

I april förra året kom han till Söderhamn. Nu håller han på att lära sig svenska på CFL och i framtiden vill han plugga till civilingenjör eller arkitekt på universitet.

– Jag älskar friheten här. Att säga och tycka vad jag vill var en omöjlighet i Eritrea, säger Yafet Ghebrehiwet.

Han är i dag en av 11 085 nyanlända i Sverige som valt att ta hjälp av en etableringslots.

Enligt Yafet Ghebrehiwet är rätten till en lots ett viktigt hjälpmedel för nyanlända i processen att förstå och anpassa sig till det svenska samhället.

– Det är mycket som jag måste lära om från grunden, om hur samhället fungerar. Lär man sig inte det blir det svårt att passa in, säger han.

Eloise Engmalm är Yafet Ghebrehiwets lots. Hon arbetar sedan september i år på företaget Work for you i Söderhamn. Tidigare har hon jobbat med ensamkommande flyktingbarn.

Hon får många positiva reaktioner från de nyanlända hon hjälper. Enligt Eloise Engmalm är många glada och överraskade att stödet finns.

– Jag får hjälpa dem med mycket praktiska saker, som kontakt med myndigheter eller att förstå vad som står i ett visst brev, till exempel, berättar hon.

Trots den extra hjälpen från en etableringslots är livet för många nyanlända svårt.

– Det är ingen dans på rosor och det kan bli en del kulturkrockar. Många har mycket att lära om från grunden. Men om man ser det här som hjälp till självhjälp brukar det gå bra, säger Eloise Engmalm.

Mer läsning

Annons