Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till konststafett i Söderhamn

En konststafett kan bli verklighet i Söderhamn. Anders Norén fick gehör för sitt medborgarförslag om att knyta de olika kommundelarna närmre med konst.

Annons

Anders Norén, söderhamnare och ordförande i Söderhamns konstförening, lämnade in ett medborgarförslag om en konststafett mellan de olika kommundelarna i Söderhamn. Enligt honom finns den offentliga konsten nästan uteslutande i stadskärnan, och han menar att konsten fyller en viktig funktion även utanför staden och kan motverka ökade klyftor mellan kommundelar och centrum.

Läs också: Konstrundan firar tio år i Söderhamn

Tanken är att årligen utlysa en tävling om ett konstverk i någon av kommundelarna. Konsten kan vara en utsmyckning i en rondell, en skulptur, en graffitimålning eller liknande. Det viktiga är att det är något som märks tydligt i det offentliga rummet, menar Anders Norén, och i första hand inbjuds lokala konstnärer att tävla.

Ett utmärkt exempel, enligt honom, finns längs väg 50, där Helena Bratt dekorerat en lada med schabloner inspirerade av hälsingegårdarnas utsmyckningar .

Läs också: Nej till skulpturcentrum

Kultur- och samhällsservicenämnden tyckte att förslaget var bra och gav kulturenheten i uppgift att utreda detaljer kring hur en sådan stafett skulle kunna gå till i Söderhamns kommun.

Läs också: Fyrtioåring som vill påverka

Mer läsning

Annons