Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IVO kritiserar omhändertagande av ungdom

Vårdnadshavare till en ungdom i Söderhamn har klagat på bristande information, dåligt bemötande och att anmälningar inte lett till något. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritik mot kommunen.

Annons

Socialtjänsten i Söderhamn har fått klagomål efter att vårdnadshavare varit missnöjda med hur man hanterat en ungdom som på olika sätt behöver stöd i sin vardag. Dels handlar det om att ungdomen ofta fått byta boende, från jourhem till familjehem och vidare till HVB-hem.

Läs också: Vården missade det dödliga hjärtfelet – Oscar blev bara fyra månader gammal

Vårdnadshavaren har också klagat på hur denne blivit bemött av socialtjänsten. Det är inte något som IVO prövar, eftersom det ofta handlar om att ord står mot ord. Däremot finns ett par saker som IVO håller med om, och därför har man nu beslutat om åtgärder som arbetsmarknads- och socialnämnden måste göra.

Bland annat ska man se till att beslut om utredning sker utan dröjsmål och att dokumentationen ska bli tydligare. Tydligheten handlar i det här fallet om att nämnden ska se till att det framgår vilka händelser och omständigheter som ligger till grund för ett beslut om att en ungdom behöver omhändertas.

Läs också: Föreståndare saknas på ungdomshem – IVO hotar med vite på halv miljon kronor

Däremot tycker IVO inte att nämnden har brustit när det gäller vårdnadshavares delaktighet eller i det faktum att ungdomen omplacerats vid flera tillfällen. Nämnden har heller inte misslyckats med att tillgodose ungdomens behov.

Senast den 18 mars ska nämnden redovisa hur man tänkt sig att bristerna ska åtgärdas.

Mer läsning

Annons