Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IVO kritiserar lång tids användande av armskenor

I maj gjorde Inspektionen för vård och omsorg, IVO, en anmäld inspektion på ett gruppboende i Söderhamns kommun. Syftet med inspektionen var att se om planerade insatser för en brukare hade gett önskad effekt.

Annons

Brukaren som ärendet gäller har under flera år haft armskenor på bägge armarna. IVO ville därför följa upp om användandet minimerats, vilket det skulle göra. Brukaren flyttade till boendet under hösten 2014 och vid inspektionen ville man också se hur överflyttningen hanterats.

Under inspektionen har personalen uppgett att det finns en handlingsplan och en genomförandeplan för brukaren. Ambitionen är att skenorna inte ska användas alls, eftersom man inser att de är begränsande.

I sitt beslut påpekar IVO att skenorna använts under lång tid. För att det ska vara acceptabelt krävs samtycke, vilket man menar inte finns i det här fallet och därför är det otillåtet. IVO uppmanar därför att man noggrant ska följa upp situationen för att på sikt ta bort skenorna, eller åtminstone minimera användandet.

Mer läsning

Annons