Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isvallar ger problem för sjöfarten

Den två decimeter tjocka isen på Bottenhavet är inga problem för fartygen. Däremot bildas isvallar som är svåra att forcera.

– Det största problemet är isvallarna, säger Tommy Eriksson, VD på Söderhamns stuveri och hamn.

Annons

Alla fartyg når sina destinationer men det kan bli förseningar i väntan på att isbrytare ska hjälpa till att bryta upp isvallar.

Isvallarna bildas när den ostliga vinden trycker upp stora ismassor på varandra. Den vanliga isen är tjugo centimeter tjock.

– Fartygen med adekvat isklass klarar sig själva genom isen. Däremot kan det bli problem om det blir isvallar, säger Jan Millberg, isbrytarombud på Sjöfartsverket.

Vanliga fartyg klarar sig inte själva genom den tjocka drivisen utan får vänta på Balder Viking som går mellan Iggesund och Gävle.

Ansvaret för att sjöfarten kommer fram delas mellan hamnägarna och staten. Vattnet närmast hamnarna ska hamnbolagen hålla öppna medan det är staten som ska hålla sjöfartslederna öppna.

– Det ligger strax utanför vårat. Det finns isvallar utanför i princip varje hamn. Men så ser det ut längs hela norrlandskusten, säger Tommy Eriksson.

Mer läsning

Annons