Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israel frigav man från Vågbro

Marcus Regnander från Vågbro släpptes från häktet i Jerusalem tidigare i dag. Han förbjuds nu att resa till Palestina i ett halvår.
- Det är en oerhörd lättnad att han är ute, säger hans pappa Anders Regnander.

Annons

Marcus Regnander, 26 år, greps i lördags efter en fredlig demonstration i staden Hebron. Han är ansluten till organisationen International Solidarity Movement som organiserar internationella vittnen som under en längre tid vistas på Västbanken ihop med palestinier.

I onsdags ställdes han inför rätta i Jerusalem och har fram till i eftermiddags hållits kvar i häktet. Han anklagades för att ha kastat något mot en soldat som "tycktes få något i ögat". Men enligt en vän till Marcus, Ali, som TT har pratat med var han inte inblandad i händelsen. Anders Regnander hävdar att Marcus inte erbjöds någon tolkhjälp under rättegången och hade därför svårt att förstå vad han anklagades för.

- Det är ett mysterium. Han lät inte säker själv när jag pratade med honom, säger Anders Regnander.

Han pratade med Marcus precis efter att han hade släppts.

- Marcus har pratat med sin advokat om det går att överklaga domen på något sätt. När rättegången var slut hade de bara lagt fram ett papper på hebreiska och sagt åt honom att signera, säger han.

Just nu bor Marcus hos en israelisk kille från organisationen.

- Hans plan var att förlänga vistelsen med ytterligare två veckor, men nu vet han inte riktigt vad han ska göra.

Hur mår han nu?

- Han kände sig aldrig hotad i häktet, men hade haft fruktansvärt tråkigt. När jag pratade med honom såg han fram emot att duscha och byta kläder.

Mer läsning

Annons