Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internet ersätter stenciler

/
  • På Staffangymnasiet och på Cfl är intresset stort för det nya undervisningssystemet berättar Per Bergegård, som är engagerad i ett flertal EU-projekt.

Smarta telefoner ökar kunskaperna hos elever i Söderhamn
Just nu testas systemet på Staffangymnasiet och Cfl.

Annons

Lärandet i klassrummen är på väg att förändras. Smarta telefoner, läsplattor och datorer kommer i framtiden att i högre grad öka elevernas kunskaper.

- Genom nya metoder ska eleverna engageras mer och bli en del av undervisningen, säger Per Bergegård, lärare på Cfl i Söderhamn.

Sedan drygt ett år är han med och provar ett fritt undervisningssystem som bygger på internet. Metoden som heter SRS, Student Respond System, går ut på att elever svarar på frågor som läraren ställer genom att använda internetfunktionen i sina smarta telefoner eller datorer.

På Cfl och Staffanskolan har undervisningsformen använts mer och mer på senare tid och den uppskattas av både lärare och elever, berättar Per Bergegård som menar att den har många fördelar.

- Kunskaperna ökar bland eleverna och de är mer engagerade. De tycker det är ett kul och dynamiskt sätt att lära sig på.

Svaren som lämnas via SRS är anonyma, det gör att svarsfrekvensen är hög. Det går också att ställa känsliga frågor utan att eleverna blir utpekade.

Vidareutvecklingen av SRS sker i två parallella EU-projekt, Done-IT och Global SRS. I det förstnämnda kan elever logga in personligt och lämna individuella svar. Det systemet kommer att kunna användas vid tester och prov.

Projektet Global SRS syftar till att sprida och vidareutveckla en teknik som ger omedelbar feedback från studenter till sina lärare. Det ägs av Cfl och har en budget på nära fyra miljoner kronor, Cfl:s andel är på ungefär en miljon kronor.

Mer läsning

Annons