Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inte hela sanningen"

/

– Det Marcus Häggström uttalar sig om är inte hela sanningen. Vi måste sätta oss runt ett bord och dela våra olika erfarenheter och fakta, säger Söderhamns kommunchef Margareta Högberg angående drogsituationen och den pågående debatten.

Annons

Margareta Högberg är kommunchef i Söderhamn och inom hennes ansvarsområde ligger tjänsten som Marcus Häggström har som drogsamordnare. Hans uttalanden om att narkotikapolisens bild av att det finns mycket droger bland unga i Söderhamn inte stämmer eftersom undersökningar och statistik visar att narkotikaanvändningen tvärtom går ner i Söderhamn har lett till debatt. Detta samtidigt som siffror visar att narkotikarelaterad dödlighet steg med 75 procent i länet förra året.

Hur förhåller du dig till dilemmat med de två olika beskrivningarna av verkligheten, Margareta Högberg?

– Det Marcus Häggström uttalar sig om är inte hela sanningen. Han svarar utifrån är undersökningsresultaten. Självklart kan man inte bortse från andra beskrivningar som ges av dem som arbetar med dessa frågor, som till exempel polisen eller vården. Det här är inte bara svart eller vitt. Därför ska Marcus Häggström nu bjuda in berörda parter till ett möte. Vi behöver sätta oss runt ett bord och dela våra olika erfarenheter och fakta för att få en fullständig bild.

Betyder det att du tänker att undersökningarna som gjorts hittills missar någonting?

– Ja, de behöver kompletteras. Till exempel säger CAN-undersökningen ingenting om unga vuxna. Det är väldigt viktigt att kan få mer fakta om drogproblematiken, även om vi inte bara ska titta på siffror. En människa som dör av droger är en människa för mycket.

Vad går jobbet som drogsamordnare ut på?

– Att jobba strategiskt och övergripande med helheten. Det handlar inte om att jobba mot enskilda individer. Det senaste han gjort är att han har utarbetat en ANDT-strategi som snart ska läggas fram (ANDT står för alkohol, narkotika, dopning och tobak. Att minska skadeverkningarna och användningen bland barn och unga ingår i strategin). Den har redan varit ute på remiss i förvaltningarna, säger Margareta Högberg.

Mer läsning

Annons