Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget momskrig efter sänkning

/
  • Bara två av tio lunchrestauranger som tidningen kontrollerat har sänkt priset. Samtidigt har två höjt sina priser.
  • Statts hotellchef Stefan Granrud har sänkt sitt lunchpris med fem kronor.

Mätgästerna i Söderhamn får ingen del av kakan efter regeringens sänkning av restaurangmomsen.

Annons

Från årsskiftet sänkte regeringen restaurangmomsen. Tanken var att maten skulle bli billigare och att fler skulle anställas inom krogbranschen. Men i Söderhamn verkar reformen vara ett slag i luften – åtminstone för lunchgästerna.

Det har gått drygt fyra månader sedan regeringen sänkte krogmomsen från 25 till 12 procent. Syftet är att öka sysselsättningen inom restaurangbranschen och samtidigt göra maten billigare för kunderna. Åtgärden uppskattas kosta 5,4 miljarder.

Den genomgång som Söderhamns-Kuriren gjort på lunchpriserna i staden talar för att Söderhamnsborna hittills snuvats på vinsten med momssänkningen. Av tio kontrollerade lunchrestauranger har endast två sänkt lunchpriset sedan årsskiftet.

Stefan Granrud är hotellchef på Statt. Han har sänkt sitt lunchpris och storsäljare på à la carte-menyn efter årsskiftet. Enligt honom är det en medveten strategi från företagets sida.

– Vår tanke är att sänkningen ska komma alla till godo, både gäster och personal. För oss har det varit viktigt att visa att vi sänkt priserna. Därför har vi gjort storsäljarna billigare samtidigt som vi använder pengarna till att trygga och förbättra personalens villkor, säger han.

Han har ännu inte nyanställt någon, men utesluter inte möjligheten i framtiden. Att inte fler lunchrestauranger har sänkt sina priser har han full förståelse för. Skälet till att han haft möjlighet att sänka priserna är för att luncherna inte är företagets huvudsakliga inkomstkälla.

– Hade jag bara haft en lunchrestaurang så skulle jag nog inte ha gjort det. Det är redan för tajt. Råvarorna är i dag så dyra att marginalen äts upp. Ett rimligt pris för lunch ligger egentligen på 125 kronor, förklarar han.

Mer läsning

Annons