Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget mer klor i vattnet

Kloreringen av dricksvattnet har upphört, men det kan ta några dagar innan smaken försvinner.
– Situationen är inte alls som den var förut. Nu är grundvattennivån är lägre och det är tjäle i backen, säger kommunens va-chef Veronica Henriksson.

Annons

Trots att det inte funnits några spår av bakterier i provsvaren på flera veckor har Söderhamn nära fortsatt att skyddsklorera vattnet. Men i går eftermiddag bedömdes vattenkvaliteten vara tillräckligt god och kloreringen avslutades. Några dagar kommer det ändå ta innan kloret och smaken försvunnit från hela ledningsnätet.

Med största sannolikhet berodde bakterierna i vattnet på att grundvattnet stod så högt. Zonen mellan grundvattnet och ytvattnet blev för kort och då renades vattnet inte naturligt i marken utan sipprade ut och in i ledningsnätet.

– Historiskt har vi väldigt fint vatten, men det är svårt att påverka grundvattennivån och klimatförändringar. Nu utökar vi provtagningar i liknande situationer för att hinna upptäcka förändringar.

Söderhamn nära fortsätter under våren med planeringen inför sitt nya sätt att desinficera vattnet – med UV-ljus istället för klor, som en riskåtgärd för att säkra vattenkvaliteten inför kommande händelser.

Mer läsning

Annons