Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget klart om Ljusne Hälsocentral

Om ett par veckor kommer vårdföretaget Mitt Hjärta att få sitt tillstånd att starta en hälsocentral i Ljusne. Men det innebär inte att företaget kommer att göra det. Det krävs enligt Anna Hammarström i Mitt Hjärta också en ekonomisk kalkyl som går ihop.

Annons

I och med att Mitt Hjärta får tillstånd att driva en hälsocentral i Ljusne, finns också villkoren reglerade. Där anges ersättning för listade patienter, vad som ingår i centralens verksamhet, personal och kompetenser med mera.

– Vi behöver inte förhandla med ett vårdföretag som vill starta verksamhet på en ort om de uppfyller Vårdvalets krav. Där finns allt reglerat, säger avtalsdirektören Petter Karlsson på landstinget.

För dagen finns inget bestämt om hur primärvården i Ljusne ska bedrivas i framtiden.

– Vi för samtal med vårdföretaget Precare, som har begärt att få bryta kontraktet eftersom de inte anser att de kan garantera patientsäkerheten. Om det sedan blir landstinget som tar över eller ett privat företag återstår att se. Det är de två val vi har att ta ställning till. När det gäller det privata alternativet är dt för dagen bara Mitt Hjärta som ansökt om att få starta en hälsocentral i Ljusne.

Petter Karlsson tillägger att det faktiskt finns en sak som man kan förhandla om och det är lokalerna, som landstinget hyr av Faxeholmen. Där går kontraktet ut vid årsskiftet.

– Det står naturligtvis ett vårdföretag fritt att välja lokaler. De behöver inte ta över något.

– Men som sagt ännu är inget bestämt och jag kan för dagen inte säga när vi avslutar diskussionerna med Precare. Själva begärde de att få lämna verksamheten på en månad och den tiden närmar sig.

Med anledning av en felaktig publikation på landstingets hemsida, där det stod att Mitt Hjärta fått tillstånd att öppna Hälsocentral i Ljusne från och med den första april. Den uppgiften berättade Kuriren om i onsdagens tidning och på webbsidan, men den var alltså felaktig.

Mer läsning

Annons