Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ny huvudman för friskolan

/
  • Friskolans styrelse, Linus Sandberg, Niklas Rosendahl och Sara Leek, och skolans rektor Mikaela Guirguis ser fram emot höstterminen.
  • Sara Leek sitter i styrelsen på Söderhamns friskola.

Skolinspektionen säger nej till att låta Söderhamns friskolas styrelse ta över. Ägaren och forna rektorn Jeanette Lindqvist fortsätter därför att vara huvudman. Inget förändras inför skolstarten.
– Elever och föräldrar kommer inte märka någon skillnad, säger Sara Leek.

Annons

Det var i maj 2015 som beskedet kom. Lust och Lära fick inte ta över friskolan i Söderhamn. Flera föräldrar valde då att flytta sina barn till andra skolor, vilket resulterade i för få elever till årskurs fyra, fem och sex. Snabbt bildades Söderhamns friskola ekonomisk förening, med en styrelse bestående av enbart av föräldrar till skolans elever. De ansökte om att få ta över som huvudman för friskolan - något som barn- och utbildningsnämnden i juli sa ja till. Men nu säger Skolinspektionen nej.

– Vi har haft tiden emot oss, och tog ett snabbspår med vår ansökan. Nu har vi tre veckor på oss att överklaga, säger Sara Leek, som sitter i styrelsen.

Huvudmansbytet kommer med andra ord inte att hinna till skolstarten 17:e augusti. Men rent praktiskt innebär det ingen förändring. Förskolan och alla lågstadieklasser kommer att dra i gång som vanligt. Jeanette Lindqvist, ägare och före detta rektor, kommer att fortsätta att stå som huvudman en eller två terminer.

– Varken föräldrar eller elever kommer att märka något nu, och inte heller sedan när verksamhetsövergången sker, säger Sara Leek.

Ansökan måste nu kompletteras och lämnas in på nytt av styrelsen.

– Den här gången tänker vi göra det hundra procent rätt, och då får det ta till nästa termin om det krävs, säger Sara Leek.

Efter avslaget har styrelsen både via samtal och sociala medier fått motta frågor och funderingar kring kommande termin. Man framhäver att det inte finns någon anledning till oro.

– Vi följer samma plan som tänkt, med samma samarbete med Jeanette och med samma mål, säger Sara Leek.

En anledning till Skolinspektionens nej var ett för tunt elevunderlag även till årskurs ett, två och tre, ansåg man. Men sedan ansökan lämnades och BUN sade ja till huvudmansbytet har flera nya elevansökningar kommit in, och än finns platser kvar. Målet på Söderhamns friskola är att hålla klasserna nere i antal elever, för att öka kvalitén för individen.

– Vår ambition är dels att ha de mest nöjda lärarna, och även elever. Barnen blir mer sedda här, säger styrelsemedlemmen Niklas Rosendahl.

Mer läsning

Annons