Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen lösning på bärplockarproblem

Varken kommunen eller polisen har hittat någon lösning på problematiken med utländska bärplockare. Tills vidare följer man modellen: polisen avhyser, kommunen städar.

Annons

Storläger för utländska bärplockare blir inte det alternativ som Söderhamns kommun kommer att satsa på.

- Erfarenheter från Sundsvall visar att ett storläger bara skapade ytterligare ett problem. Det drog dit fler – och de som sysslade med annat i skogen fortsatte med det. Det blev bara ett ställe till att städa på, säger Lars Ståhl, teknisk chef hos Söderhamns kommun, efter mötet med polisen nyligen.

Problematiken innehåller två komponenter, dels att hitresande bärplockare är EU-medborgare, vilket gör det till ett nationellt problem.

Dels finns det lokal problematik, med bland annat omfattande nedskräpning i naturen:

- Vi får jobba på med samma modell som hittills. Polisen avhyser och vi städar. Vi nöter på, skjuter dem runt och framför oss, säger Lars Ståhl.

En lösning kan vara att vänta med att städa områden som är särskilt attraktiva och dit bärplockarna återvänder även efter avhysning.

Grupper av bärplockare har nyligen dragit norrut och lämnat ett knappt tiotal läger efter sig som ska städas. Sammanlagda kostnaden för städning under tre säsonger beräknas till en halv miljon kronor.

Mer läsning

Annons