Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ljusning i bryggstriden – nu väntar domen

/

Striden om bryggan och marken vid Mjölkudden har inte kommit till någon lösning. Nu har kultur- och samhällsservicenämnden (KUS) i Söderhamn beslutat att avvakta domen från mark- och miljödomstolen.

Annons

Turerna kring den omstridda bryggan vid Mjölkudden utanför Lövskär snurrar vidare. Ledamöter ur KUS-nämnden har varit ute och pratat med öbor och stugägare på udden. Förhoppningen var att komma till någon slags försoning. Stig Nordgren (V) nämndsordförande, vill helst inte kommentera hur mötena gick, men säger att de inte kom närmre någon lösning i alla fall. Nämnden har efter det enhälligt beslutat att invänta domarna från mark- och miljödomstolen. Det är tre ärenden som ska avgöras där under hösten: själva bryggan, strandskyddsdispensen och sedan parkeringarna.

Läs också: Nytt hopp för lösning i bryggstriden

Förvaltningen har också pekat ut två andra alternativa placeringar för en brygga på udden för att öborna skulle kunna ta sig till fastlandet, men enligt dem så är det inte tillräckligt säkra placeringar vid dåligt väder.

– Vi ska se över de avtal om bryggan som man från början skrev med öborna. Det kan till exempel handla om att de bara får använda den vid dåligt väder och på vinterhalvåret. Övriga dagar får de gå iland på ordinarie bryggor, säger Stig Nordgren.

Innan bryggstriden började ska öborna ha använt en annan befintlig brygga på udden, men slutat med det på grund av osämja. KUS-förvaltningen lade då efter önskemål ut en brygga på kommunal mark, mellan två privata tomter på udden. Men det fick kritik från de boende på Mjölkudden som tyckte att kommunen körde över dem. Nu är nämnden mån om att lösa situationen så att öborna också ska kunna nyttja vägen som i dag är avstängd med en vägbom.

Läs också: Hopp om lösning i bryggstriden

– Vi är en skärgårdskommun och vill ju ge människor en möjlighet att bo på öar, säger Stig Nordgren.

Ingemar Olofsson, planeringschef i kommunen, säger att ett av grundproblemen är att ingen tydlig förrättning är gjord på området. Oavsett vad domen från mark- och miljödomstolen säger så ska Lantmäteriet få i uppgift att ordna det för att man ska kunna undvika liknande problem i framtiden.

Läs också:

Fortsatt strid i bryggkriget

Fritt fram för bryggan - igen

Ännu ingen fred i bryggkriget

Skärgårdsbor störs av kommunal brygga

Mer läsning

Annons