Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen kritik efter dödsfall kring taxiresor

Trots flera allvarliga händelser tycker taxiförarna att samarbetet med vården fungerar bra.

- Man kan avlida i en taxibil såväl som i en vanlig bil, vårt jobb att transportera människor, säger taxichauffören som skjutsade den man som omkom förra onsdagen.

Annons

Det var inte något speciellt när taxichauffören hämtade Arne förra onsdagen. Det var tredje gången han skjutsade Arne, som småsov i bilen mellan Bollnäs sjukhus och bostaden i Söderhamn. När chauffören skulle hjälpa honom in i lägenheten orkade Arne inte längre. Chauffören placerade honom i framstupa sidoläge och ringde 112.

- Brandkåren var först på plats. Då hade kunden slutat att andas, jag trodde att jag förlorat honom, jag kände ingen puls, säger chauffören.

Arne avled trots upplivningsförsök. Det är bara en i raden av allvarliga incidenter under sjukresor.

För några veckor sedan fick en annan taxiförare en körning från Bollnäs sjukhus till Gävle BB. Den gravida kvinnan fick värkar och barnet föddes längs med vägen, ungefär vid Stråtjära. För mindre än ett år sedan avled en kvinna i taxin under en körning från Bollnäs sjukhus till Åsgårdens serviceboende i Söderhamn.

Men chauffören som körde Arne anser att det tyvärr tillhör jobbet.

- Man kan avlida i en taxibil såväl som i en vanlig bil, vårt jobb att transportera människor. Sen får man hoppas att de som bedömt – att det till exempel finns en och en halv timme kvar till förlossningen, eller att det finns liv i patienten – gjort det riktigt. Jag kan inte spekulera i att "den där kan jag inte skjutsa, för att den är för dålig". Den kompetensen har inte jag, säger han.

 

Läs vad representanter för taxibolag i Södra Hälsingland tycker om samarbetet med vården i tisdagens Söderhamns-Kuriren.

 

Mer läsning

Annons