Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen kamp mot Jättebjörnloka

/

Den farliga växten Jättebjörnloka finns i Bergvik.

Vissa kommuner försöker att utrota örten, men i Söderhamn nöjer man sig med att bekämpa den när den är en fara för allmänheten.

Annons

Jättebjörnlokan, eller Jättelokan som den också kallas, växer på ängar i skogen, i snår och på torra backar.

Den är en ört som lever två eller flera år och blommar under högsommaren eller eftersommaren, enligt Nationalencyklopedin.

Jättebjörnlokan är inte särskilt omtyckt, även om den ser ganska ståtlig ut då den når höjder kring en och en halvmeter.

- Dels tar de plats i naturen. De hindrar andra arter. Och om man får växtsaften på huden och samtidigt sol får man väldiga brännskador, säger Kajsa Gustavsson.

Hon är ansvarig på Nacka kommun för jättebjörnlokafrågan, en kommun som bestämt sig för att försöka att utrota blomman, åtminstone inom kommunen.

- Vi försöker att göra det på kemisk väg och har en entreprenör som efter anvisningar besprutar områdena, säger hon.

Kampen mot Jättebjörnlokan har pågått i tio år.

- Vissa lokala bestånd har vi utrotat. Men i sin helhet tror jag att den har minskat, men inte på så vis att den helt utrotas, säger Kajsa Gustavsson.

I somras fick Söderhamns kommun en förfrågan från en medborgare som sett Jättebjörnlokan i Bergvik. Frågan gällde om kommunen bekämpar växten.

Efter att frågan bollats ett tag mellan olika personer kom man fram till ett "nja".

- Om den inte står på ett ställe där den utgör fara för allmänheten så bekämpar vi den inte. Det här beståndet står inte så, utan i ett skogsparti. Därför kommer kommunen inte att utföra bekämpning på den, säger Teresia Thyr, informatör på kommunen.

Jättebjörnlokan har varit föremål för diskussion i kommunen tidigare.

- Om den står i en lekpark, i en park, längs med en cykelbana eller i bebyggt område, då tar man bort den.

Mer läsning

Annons