Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga problem att få tiden att gå för Göran

/

Efter 40 år på Furan foto i Söderhamn är Göran Bratt ett välkänt ansikte i staden. Nu går han i pension, men att ta det lugnt är det inte tal om.
– Jag har så många intressen så att det ändå blir svårt att få dagarna att räcka till, säger han.

Annons

Fotointresset började när Göran som ung var med i Frisksportarna, som var en motsvarighet till scouterna. Där var den välkände fotografen Hilding Mickelsson engagerad och de blev bekanta.

– Han hade gömställen där han fotade orrspel som han visade. Jag började själv att plåta och han var en stor inspiratör, säger Göran.

I dag håller Göran minnet av Hilding Mickelsson vid liv genom att vara ordförande i Hilding Mickelsson Sällskapet.

– Cirkeln har slutits kan man säga, säger han.

Läs också: Hilding Mickelsson-dagen och Rengsjöfesten slogs ihop.

Via praktik i Bollnäs fick Göran jobb på Allfoto i Sandviken. Han gick vidare inom samma företag till Gävle men efter några år gick flyttlasset norrut.

– Frugan fick ett jobb i Rengsjö och då började vi fundera på om det inte behövdes en ny fotoaffär i Söderhamn, säger han.

Göran startade Furan foto 1976. Han satsade på ett brett utbud kryddat med fina Hasselbladskameror. Göran minns att han snabbt fick fin kontakt med stadens befolkning.

– Man blev hej och du med Söderhamnarna direkt, säger han.

Efter det har det rullar på även om butiken har bytt lokaler och utbudet har förändrats. Sedan några år är det Görans dotter Elisabeth som tagit över verksamheten på Furan foto, men Göran har jobbat kvar i butiken.

– I dag är det mycket mer telefoner och datorer och det är inte riktigt min grej. Jag är bättre på kameror, säger han.

Det finns naturligtvis många fina minnen och historier från dessa 40 år, men Göran har svårt att plocka fram enskilda händelser. Han minns en fin tid med massor av roliga möten med människor.

Göran tror att han kommer sakna kundkontakten och han kommer hoppa in när det behövs folk även i fortsättningen.

– Fast de kanske inte vill ha mig skräpandes där längre, säger han och skrattar.

På det stora hela tycker Göran att det ska bli skönt med pension. Förutom ordförandeskapet i Hilding Mickelsson Sällskapets har Göran massor av andra åtaganden och intressen. Han är bland annat vice ordförande i hembygdsföreningen i Rengsjö.

– Men det finns ingen ordförande så i praktiken är det väl jag som är det också, säger han.

Läs också: Göran Bratt överräcker Rengsjöharen till Ragnar Jonsson.

Göran är även engagerad i någonting som heter Fetvedens vänner. I korthet går föreningen ut på att randbarka tallar så att de producerar mycket kåda. När kådan sedan går in i träden igen blir de som tjärtallar med väldigt bra hållbarhet.

– Det går tillbaka till mitt intresse för gamla hus. Dagens virke är ofta dåligt men de här tallarna kan hålla väldigt länge, säger han.

Som om det inte vore nog har Görans fru Kristina tagit över driften av vandrarhemmet Ohlandesgården i Rengsjö, och där finns mycket att hjälp till med.

– Ja, jag blir nästan vaktmästare på heltid där nu. Men det är väldigt roligt och man träffar många fascinerande människor som besöker gården, säger han.

Läs också: Görans dotter väcker kulturskatten till liv.

Med andra ord kommer Göran att ha fullt upp även i fortsättningen och han hittar alltid tid för att ta ett foto när ett spännande motiv dyker upp.

– Jag har aldrig fotat så mycket som jag gör nu. Det hänger såklart ihop med det digitala. Det är sanslöst vilken utveckling det har varit, säger han.

Mer läsning

Annons