Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indragning får skarp kritik från pastor

/

Missionskyrkan har varit en viktig del av de asylsökandes vardag.

Utan busskorten minskar möjligheten att få hjälp med praktiska saker, att kunna träffa andra människor och att lära sig svenska.

Annons

Missionskyrkans pastor Teta Backlund är upprörd över att asylsökande inte längre har tillgång till busskort.

Hon berättar att många har sökt sig till missionskyrkan nästan alla dagar i veckan för att få hjälp med praktiska saker, lära sig svenska eller bara umgås.

- Du behöver sociala mötpunkter som är neutrala i förhållande till där du bor, där folk från olika kulturer körs ihop. Det blir som en tillflyktsplats där man inte bråkar, säger Teta Backlund.

Hon är minst sagt kritisk till att Migrationsverket beslutat att busskorten ska dras in.

- När det här började pratades det så fint om att Migrationsverket ville samverka med organisationer och föreningar. Och det har varit bra i Söderhamn, organisationer och föreningar har ställt upp något otrolig. Och så ska man nu vara principryttare för att alla förläggningar ska drivas lika, säger Teta Backlund.

- Jag förstår att de har tryck uppifrån, men den som sitter högst upp borde komma hit och titta på verkligheten.

Teta Backlund menar att det här är den enda asylmottagningen i landet där boendena är utspridda i hela landskapet, och tycker att principerna borde anpassas efter verkligheten.

Finns det några planer på att flytta era verksamheter till platser där de asylsökande bor, som i Ljusne?

- Aldrig. Det handlar inte bara om oss. Skulle alla föreningar och organisationer göra det, då har principerna vunnit. Dessutom kommer man då inte bort från det där att man nöter på varandra till vanvett när man placerar ihop folk som man gör.

Mer läsning

Annons