Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Idén är att det ska vara en så tom plats som möjligt"

/

Med tre till synes enkla element har Johan Jutterström skapat en ljudinstallation på Konstkraft i Ljusne. Målet har varit att hålla dem så tomma som möjligt, för att betraktaren själv ska kunna pröva sina tankar på dem.

Annons

I början av juni utsågs musikern Johan Jutterström till en av mottagarna av Region Gävleborgs kulturstipendium . Det ledde till en ljudinstallation som just nu går att uppleva på Konstkraft i Ljusne.

"Konsten är det konkreta exemplet, inte på något specifik, men som funktion i ett slags meningsbyggande mekanism". Så har han själv beskrivit installationen. Men den bästa beskrivningen är att uppleva det han skapat.

– Idén är att det ska vara en så tom plats som möjligt. Alla tre element fungerar som tomma meningsbärare, säger Johan Jutterström.

I Konstkrafts lokal finns en kritmarkering på golvet strax innanför dörren. Lite längre bort är ett bord med hörlurar. Allra längst in står en högtalare där Johan Jutterströms röst strömmar ut, förvrängd och suggestiv.

I stället för att ha rummet helt tomt har han skapat en annan slags tomhet.

– Då läser man in koncept. Att presentera något kanske kan skapa en tomhet, eller en tommare yta.

Nu bor Johan Jutterström, som är uppvuxen i Söderhamn, i Göteborg. Till hösten flyttar han till Norge för att börja med konstnärlig forskning i Stavanger.

– Det är väldigt ungt, det har bara funnits i tio år. Man forskar inte i konsten, utan genom den.

Den som inte hann uppleva Johan Jutterströms installation under helgen som gick får en ny chans den 19-20 september.

Mer läsning

Annons