Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ID-kort gäller inte på krogen

/
  • Salam Mohmad Ali kom inte in på krogen med Migrationsverkets ID-kort. Det är ett problem han delar med många andra asylsökande.

Migrationsverkets ID-kort gäller inte på krogen.
Det fick Salam Mohmad Ali bittert erfara när han såg fram emot en utekväll i Söderhamn.

Annons

Salam Mohmad Ali, 25, har varit i Sverige i snart ett och ett halvt år som asylsökande. För att kunna visa vem han är använder han sig av ett så kallat LMA-kort, en tillfällig personhandling som Migrationsverket utfärdar. Där finns namn, födelsedata och fotografi på ett inplastat kort.

I dörren på Dr Jekyll & mr Hyde blev det stopp. Salam Mohmad Ali fick höra att legitimationen inte gällde. Det gjorde honom förvånad. När han varit ut på krogen i Stockholm tidigare har legitimationen fungerat utan problem.

- Du vet, Söderhamn är en liten stad. Här finns inga jobb och det är svårt att få kontakt med folk, säger han.

Muhammad Khaladjan, 34, är också asylsökande och har haft samma problem. På juldagen stod han i kön till samma krog, visade LMA-kortet för vakten och stoppades. Han frågade varför.

- Vakten sa att du kan inte gå in på diskotek för du har inget personnummer, berättar Muhammad. …När de frågat andra har de fått höra att asylsökande stoppats i dörren till O'learys (Statt) och Mousquet. Det är bara Krysset av de större krogarna som släpper in asylsökande med Migrationsverkets ID-handling.

På Migrationsverket har man inte hört om det är ett generellt problem att asylsökande har svårt att komma in på krogen.

- Men det låter inte bra, säger Nedjma Chaouche på presstjänsten.

Hon ser det som ett i raden av vardagsproblem som asylsökande tampas med och tycker att krogarna skulle ha överseende i de här fallen.

- Det verkar väldigt märkligt, om man är 34 så är det svårt att se ut som en 18-åring. Och om man skulle visa upp falska handlingar när man söker asyl är det sällan äldre man vill vara. Det här verkar bara ogint från krogarnas sida.

Nedjma Chaouche tycker att det är bra att problemet uppmärksammas.

- Då kanske vi kan få till ett samarbete med krogarna, rent utav, säger hon.

Mer läsning

Annons