Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag slutar vi röka

/
  • Inger Sverin Rosvall, Rosalie Carlén, Astrid Svedberg och Margit Söderlund är utbildade tobaksavvänjare. I dag, på Tobaksfria dagen, har de extra mycket att göra.

I dag, måndag, är det den nationella Tobaksfria dagen.
Det kommer landstinget och Söderhamns hälsocentral att uppmärksamma genom att berätta hur de arbetar med att hjälpa människor att sluta röka och snusa.

Annons

Sedan en tid tillbaka jobbar både distriktssköterskor och sjuksköterskor på Söderhamns hälsocentral aktivt med att få folk att avstå tobak.

Det gör de genom att erbjuda patienterna extra stöd och hjälp.

- Det finns många receptfria hjälpmedel att erbjuda, men genom recept från läkare kan vi även skriva ut tabletter som bland annat förhindrar upptagningen av nikotin, berättar distriktssköterska Inger Svedin Rosvall.

En av de viktigaste bitarna är ändå att ha kontakt med patienterna som slutar röka. Endera genom besök eller via telefonen.

- Vi peppar genom motiverande samtal – pekpinnarna låter vi vara. Vi har full förståelse för att det är svårt att ta bort en gammal last, säger hon.

På måndag kommer de att berätta mer om hur de arbetar med tobaksavvänjningen som årligen kostar samhället 26 miljarder kronor.

Mer läsning

Annons