Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyreshusen ruttnar bort

Bostadsbolaget Faxeholmen satsar 40 miljoner kronor per år på underhåll. Men pengarna räcker bara till "brandkårsutryckningar". Snart ska bolagets "kärnområden" vara listade.

Annons

Allmännyttiga Faxeholmen AB har 40 bostadsområden att förvalta. Men reparationsbudgeten på 40 miljoner kronor räcker bara till akutunderhåll.

Med ett minus på 15,7 miljoner kronor i senaste bokslutet (december 2009) måste bolaget ganska snart lista vilket bestånd man ska satsa på för framtiden. I avvaktan på "prioplan" kör man på med det som redan ligger inne i rivningsplanen.

Det är oklart om husen på Skiljarvägen i Ljusne finns med på "priolistan". Husen förfaller även där och hyresgästen Anita Olsson är kritisk:

- Det är bedrövligt. Det blåser in genom fönstren på vintern och träet i gavlarna har möglat. Hackspettarna har varit där och hackat hål, säger hon.

Okittade fönster gör att det drar in i bostäderna på vintern.

- När jag flyttade hit för två och ett halvt år sedan var det tapetserat och målat runt fönstren på insidan. Men på utsidan ser det hemskt ut, säger Anita Olsson.

Bovärden Leif Karlsson lovar att den som vill ska få sina fönster kittade, men beträffande ruttnande husgavlar lovar han ingenting:

- Vi körde dit virke till panelen som har börjat ruttna. Jag hade skrivit en underhållslista, men det ansågs för dyrt så det kördes bort, säger Leif Karlsson.

Faxeholmens vd Petri Berg är medveten om problemen med bristande underhåll:

- Vi är inne i en situation där vi enbart jobbar med akuta underhållsåtgärder. Vi lägger ner 40 miljoner kronor per år på reparationer och underhåll, men vi har 40 bostadsområden att underhålla. Vi måste snart göra upp en priolista över beståndet, säger Petri Berg.

Senaste bokslutet för Faxeholmen visar att bolaget per december 2009 gick med ett underskott på 15,7 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons