Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyggligt bra turistsommar i Söderhamn

Det återstår sex veckor innan vi har facit över turistsommaren i Söderhamn. En tydlig trend är dock att det blir allt populärare att hyra stugor i skärgården. Under högsäsong var det fullbokat.

Annons

Under september kan ett första rejält facit över turistströmmarna till Söderhamn sommaren 2009 vara klara. I väntan på det har tidningen mätt turisttempen hos utvalda, särskilt säsongsstyrda arrangörer Mätningen visar att tempen stiger sakta men säkert för kommunens satsning i skärgården.

Här ett axplock:

• Turbåten Moa:

- Generellt sett bättre än i fjol. Kvällsturerna har gått bra, vi har en bokning så sent som 29 september. Badturerna hänger helt på vädret, vilket har varit sisådär. Vår målsättning är att göra ett nollresultat i år. Men vi är väldigt beroende av våra sponsorer. Utan exempelvis kommunen och Sparbanksstiftelsen skulle vi sjunka som en sten, säger turbåtsföreningens ordförande George Ayres, som räknar med att ha facit i oktober.

• Sjötaxin:

Verksamheten går ihop. 800 personer har åkt.

• Stuguthyrningen i skärgården:

Här har vi den största succén i år. Under maj, juni, juli registrerades 1 240 gästnätter, vilket ska jämföras med 917 samma tid i fjol. Då är säsongen ändå inte slut. Under juli skulle turistbyrån ha behövt några stugor till, för då var det fullt. Det kan noteras att det i år har funnits tre nya stugor, på Klacksörarna. Men det är inte hela förklaringen.

Fiskerestaurangen Albertina och campingarna i Mohed och Stenö har haft ett normalår.

(Läs mer om turistsommaren i lördagens Kuriren.)

Mer läsning

Annons