Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hungriga elever i årskurs 8 höjer rösten: "Flera gånger har maten varit slut"

/
  • Cecilia Linding, Ilona Kron Olsson, Kristin Borgman och Elin Åström i 8A på Vågbroskolan säger att maten flera gånger sinat i skolbespisningen.

Maten tar slut i skolbespisningen. Det säger en årskurs 8 i Vågbroskolan som nu har tröttnat på att gå hungriga sent på fredagarna.
– Jag tar inte ifrån dem upplevelsen, men maten tar inte slut, säger områdets kökschef Camilla Salling.

Annons

Fyra gånger, senast fredagen före sportlovet då det serverades gröt, säger eleverna i klass 8A att de kommit till matsalen bara för att se att maten tagit slut. Den gröt som de erbjöds i stället var inget som gick att äta, hävdar de.

– Man ska inte behöva låna pengar av kompisar och gå till macken eller pizzerian, säger Kristin Borgman.

8A har lunch sent på fredagar. Vid det laget har de sedan 07.45 haft en språklektion följt av No, So och musik och har en idrottslektion som väntar. Hungern tär på koncentrationsförmågan och det är inget allmänt gnäll på skolmaten försäkrar åttorna.

– Att man inte gillar maten är en sak, men det här handlar om att det inte funnits någon mat, säger Cecilia Linding.

Läs också: Politiker om situationen på Vågbroskolan: "Det här har ruskat om oss"

Hela klassen står bakom, säger tjejerna.

– Det är vi som tagit tag i det, vi gör lite mer väsen av oss, säger Ilona Kron Olsson.

Camilla Salling, områdeschef för köken i förskolor och skolor i centrala Söderhamn, ryckte själv ut med mat då gröten sinade fredagen innan sportlovet. Hon förklarar att köken beställer mat för alla elever – med marginal. Portioner beräknas enligt Livsmedelsverkets portionstabell, baserat på att eleverna äter enligt tallriskmodellen. Där kan det fela när elever lastar på för mycket av en "komponent". Men en likvärdig ersättning ordnas alltid fram, säger områdeschefen.

– Jag vill inte ta ifrån eleverna hur de upplever situationen, en upplevelse är en upplevelse, men tagit slut har maten aldrig gjort. Alla kanske inte följer tallriksmodellen utan tar för sig extra av till exempel köttbullar, då kan det verka som att man blir utan mat om man inte vill äta potatis och brunsås. Man räknar inte med att barnen ska äta obegränsat av något. Det är lite vågspel, vad eleverna ska få i sig och vad får det kosta. Men jag lovar att ingen matsalspersonal någonsin sagt "nu är maten slut", säger Camilla Salling.

Läs också: Rektorn blev bönhörd: bad att få asylsökande till byskolan

Eleverna i 8A säger också att det är trångt och högljutt i matsalen, kritik som också framförts av skolans föräldraråd. Tjejerna i 8A funderar också på om det kan vara på grund av svinn som maten tar slut vissa dagar. Kanske är det också en delförklaring till 8A:s upplevelser?

– Måltidssituationen påverkar matsvinnet, det är känt. Det handlar om vilka förutsättningar vi vuxna ger till barnen, säger kommunens kostchef Sonia Persson generellt om svinn.

Mer läsning

Annons